Bush: Vi kommer att agera

NYHETER

Efter Nordkoreas provsprängning av ett kärnvapen uttalade världens ledare sin avsky. USA:s president George Bush fördömde provsprängningen i ett direktsänt tal från Vita Huset:

- USA fördömer denna provokativa handling som är ett hot mot den internationella säkerheten.

Omvärlden rasar mot Nordkorea sedan Kim Jong-Ils regim av allt att döma provsprängt ett kärnvapen. Den statliga nyhetsbyrån KCNA meddelade stolt att ett lyckat underjordiskt kärnvapentest genomförts i natt. Ingen radioaktiv strålning ska ha läckt ut. Franska atomenergikommissionen säger att en explosion på ett halvt kiloton har ägt rum, skriver TT.

USA:s president George Bush höll ett tal från Vita Huset där han fördömde Nordkorea.

Fördömer

- USA fördömer denna provokativa handling. De trotsar viljan hos det internationella samfundet. USA är positivt inställda till diplomati, men vi kommer att försvara våra intressen. Nordkoreas provsprängning är ett hot mot den internationella säkerheten.

Utrikesminister Carl Bildt avvaktar FN:s agerande efter Nordkoreas kärnvapentest.

– Nu ligger frågan framför allt i FN:s säkerhetsråd. Jag utgår ifrån att säkerhetsrådet tar upp den redan under dagen och att man diskuterar olika typer av åtgärder, säger han till TT.

Carl Bildt har under måndagen pratat med Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja, ordförande för EU:s utrikesministrar, som säger att även EU avvaktar FN:s agerande. På måndag–tisdag nästa vecka ska utrikesministrarna ha möte i Luxemburg.

På frågan om Sverige kommer att framföra någon protest mot Nordkoreas kärnvapentest säger Bildt att Sverige redan tidigare har uttalat sin mening i frågan, men att det är möjligt att man gör ytterligare ett uttalande längre fram.

TT , Anna Lindström