Spanske kungen sköt full björn

Foto: Spanske kungen Juan Carlos.
NYHETER

Moskva (TT-AFP)

Kung Juan Carlos av Spanien har varit på jakt. Han fällde björnen med ett enda välriktat skott.

Men nu höjs klagande röster i Ryssland: Björnen var tam. Och den var så full att den inte kunde försvara sig.

En rapport om kungens uppmärksammade utflykt till Ryssland i augusti återgavs på torsdagen i den ryska dagstidningen Kommersant.

Uppgifterna om hur jakten gick till förekommer i en klagoskrift från en upprörd regional tjänsteman.

Enligt Sergej Starostin, biträdande chef för en myndighet i Vologda 50 mil norr om Moskva, var björnen dopad med alkoholspetsad honung.

”Den sorgligt berusade björnen var ett lätt byte”, framhåller Starostin i sin klagoskrift till guvernören.

Sådana jakter – avsedda att med säkerhet ge gästen en imponerande fäll att visa upp – anordnades på sovjettiden för gästande dignitärer. Oskicket har fortsatt, men skyttarna har på senare år mest varit nyrika ryssar.

Frågetecken

Vissa frågetecken omger kungahistorien. Alexej Weizman, aktivist inom den ryska avdelningen av Världsnaturfonden, är inte helt övertygad om att den är sann; han säger sig inte ha hört några berättelser på senare år om björnar som supits redlösa. Han påpekar också att antalet björnar i Ryssland ökar, vilket är ett tecken på att tjuvskyttet har minskat.

I fallet med kungabytet hävdar Sergej Starostin att den tama björnen – som till och med hade ett namn; den hette Mitrofan (kanske efter en berömd jägmästare) – hämtades från en semesterby i Novlenskoje nära Juan Carlos jaktmarker. Mitrofan släpptes ut i det fria efter att ha fått sig en rejäl bläcka på honung och vodka. Starostin håller två lokala tjänstemän ansvariga, och säger att de arrangerat fler lyckosamma jakter i området.

En talesman för guvernören Vjatjeslav Pozgalev meddelar att en utredning har tillsatts.

Spaniens ambassad i Moskva valde på torsdagen att inte kommentera.