Nytt försvarssamarbete mellan Sverige och Norge

NYHETER

”Nya utmaningar kräver nya sätt att verka”

Norska och svenska militärer ska utbildas och öva tillsammans. Och de två länderna bör samarbeta vid inköp av till exempel ubåtar och stridsvagnar. Det vill Sveriges överbefälhavare och Norges försvarschef.

Foto: Överbefälhavare Håkan Syrén.

– Nya utmaningar kräver nya sätt att verka, skriver de på Dagens Nyheters debattsida.

På fredagen överlämnade överbefälhavare Håkan Syrén och Norges försvarschef Sverre Diesen en gemensam studie till Sveriges och Norges försvarsministrar.

De vill se ett nytt försvarssamarbete mellan länderna. På så sätt skulle både Sveriges och Norges försvar kunna stärkas på ett sätt som länderna annars inte har råd till enligt Syrén och Diesen.

– Vi ska givetvis på båda sidor behålla full nationell besluträtt över utnyttjandet av våra respektive förmågor, men därutöver är fältet fritt, skriver de i debattartikeln.

Samarbetet kan bland annat innebära gemensamma utbildningar, övningar och övningsfält. Även inom forskning, utveckling och inköp av material vill de att de två ländernas samarbete ska fördjupas.

Ett samarbete skulle också stärka Sveriges och Norges inflytande i det europeiska säkerhetssamarbetet, tror Syrén och Diesen. Och de vill att samarbetet länderna emellan ska inledas så snart som möjligt.

– Tiden är knapp. I båda våra länder står våra försvarsmakter de närmaste åren inför utmaningar som nödvändiggör viktiga vägval, skriver de.