Pumpa däcken – och rädda miljön

NYHETER

Miljötipsen som sparar tusenlappar för bilägare

Kör du bil?

Med rätt däcktryck kan du sänka din bränsleförbrukning och samtidigt spara upp till 500 kronor per år.

– Det stämmer att bilen drar mer bensin om det är lågt däcktryck så lite pengar finns det nog att spara där, säger Aftonbladets bilexpert Robert Collin.

Bensinpriset blir allt högre, men det finns faktiskt saker man själv kan göra för att minska sina bensinkostnader – och samtidigt minska dina utsläpp av koldioxid.

Stockholms stads miljöförvaltning uppmanar nu bilägare att pumpa däcken för att få en bättre miljö. Bonusen är att de sparar 500 kronor per år i minskade bensinkostnader.

Summan är beräknad på en körsträcka på 1 500 mil om året i en bil som drar ungefär en liter per mil.

– Det stämmer att bilen drar mindre bensin om däcken är ordentligt pumpade. Pumpar man däcken så håller de dessutom längre eftersom de inte slits på samma sätt. Men man ska inte pumpa upp dem mer än vad som är rekommenderat, säger Aftonbladets Robert Collin.

Motorvärmare hjälper

Utöver att pumpa däcken bör man ta av lasträcken och skidboxar när de inte behövs.

– Vindmotståndet drar nämligen mycket bränsle. Jag skulle tro att det påverkar mer än däcken, säger Robert Collin.

På vintern är det smart att alltid använda motorvärmare om du saknar varmgarage. På det viset undviker du kallstart som drar mer bränsle.

– En motor som är kall måste man spruta in mer bränsle i än i vanliga fall. Blandningen av luft och bränsle måste vara fetare annars startar inte bilen och det går rakt ut i luften. Det är som att elda för kråkorna. Dessutom sparar man pengar genom att man sliter på motorn och på köpet blir det varmt och skönt i bilen.

Liten bil mer ekonomisk

Se till att satsa på en bränslesnål bil när du köper en ny bil. Det sparar du pengar på. Genom att hålla hastighetsbegränsningarna kör man också mer ekonomiskt och miljövänligt.

– Det bästa man kan göra är att köpa en mindre bil med mindre motor. Det är det enda man kan göra med bra samvete och då tjänar man på precis allt. Den kostar mindre att köpa, drar mindre soppa, kostar mindre att försäkra, lägre skatt. Det är bara en vinnare och inget hokus pokus med det.

Kan inte en hybridbil vara ett bra alternativ?

– De tycker jag är värsta bluffen. De var förmånliga som tjänstebilar på grund av det skattesystem som vår förra regering införde men inte alla lika förmånlig för privatpersoner. Dessutom kostar de hundratusen kronor mer än vanliga bilar. Men om fem år kanske det kommer vettiga hybridbilar till marknadsmässiga priser.

Visste du att

Läs mer

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM