Wallström: "UD är mycket aktivt"

avTT

Foto: Henrik Montgomery/TT
Utrikesminister Margot Wallström (S) presenterade i dag regeringens utrikesdeklaration. Arkivbild.

Utrikesminister Margot Wallström (S) undvek att kritisera Kina och att nämna den fängslade svensken Gui Minhai i utrikesdeklarationen.

– Vi gör alltid det vi tror är bäst för de här personerna, säger hon.

Utrikesministern påpekar att deklarationen inte nämner några namn på andra fängslade svenskar utomlands heller.

– Det är ytterst ovanligt, säger hon.

Wallström påpekar att det annars alltid kan bli en diskussion om varför ett namn nämns och inte ett annat.

Den förra Alliansregeringen nämnde dock den fängslade svensk-eritreanen Dawit Isaak i flera deklarationer.

Höjt tonläge

Den senaste tiden har Kina höjt tonläget mot Sverige efter det att regeringen krävt att den svenske förläggaren Gui Minhai släpps. Wallström undvek hårda ord om Kina i riksdagens utrikesdebatt.

Kina nämns bara kort på ett ställe i regeringens utrikesdeklaration. "Vår relation med Kina är omfattande. Landets roll i världen växer, och med det följer ett ökat ansvar inklusive med skydd för de mänskliga rättigheterna", står det.

Wallström avvisar att hon skulle vara försiktig för att läget är känsligt.

– Jag är inte försiktig. Jag är tydlig med vad vi tycker måste ske om Kina ska vara en internationell aktör och bli större och större i alla möjliga sammanhang. Då följer med det också ett ansvar, inte minst när det gäller mänskliga rättigheter.

Är aktiv

Wallström försäkrar att utrikesdepartementet är mycket aktivt och fortsätter att kräva Minhais frisläppande.

I utrikesdeklarationen hävdas att den svenska utrikesförvaltningen arbetar dygnet runt för svenskar i nöd. "Vi hanterar flera mycket svåra ärenden, och ett antal namn är välkända för alla i den här kammaren (riksdagen, TT:s anm). Vi agerar alltid med deras bästa för ögonen", står det.

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Jonas Jacobsson Gjörtler gav sitt stöd till regeringens krav på att Gui Minhais ska frisläppas.

Miljöpartiets Valter Mutt kritiserade den kinesiska ledningen och undrade om den glömt bort hur starkt den kinesiske filosofen Konfucius betonade "att lagar och inte ledarnas godtycke bör styra en stat".