350 demonstranter omhändertagna

NYHETER

Polisen avbröt Afa-anhängarnas motattack

Cirka 350 Afa-aktivister omhändertogs av polisen och bussades vid 14.40-tiden iväg till olika platser utanför staden, bland annat till Ulriksdal.

Men polisen ser med oro på att spänningen mellan höger- och vänsteraktivister ska trappas upp.

Kommenderingen under nationaldagen var både intensiv och krävande, säger kommenderingschefen Håkan Wall i ett pressmeddelande.

Fönsterrutor krossades och flera demonstranter greps, men vid 17-tiden hade stämningen på stan lugnat sig, enligt polisen.

Högerextremister tågade i dag i en planerad och tillståndsgiven demonstration från Smedsuddsbadet till Kungsholmen och som väntat samlades Afa-aktivister på Kungsholmstorg för att stoppa dem. Men i stället för att gå den förväntade vägen mot Smedsuddsbadet rörde sig Afa-aktivisterna norrut. I korsningen Fleminggatan-Scheelegatan omringades de av polisen som ringade in och omhändertog totalt 350 personer.

Gripna för våld mot tjänsteman

– Dessutom greps fyra personer för våld mot tjänsteman, säger Ulf Göranzon, polisens presstalesman.

200 personer visiterades och ett antal farliga föremål eller gatustridsvapen beslagtogs.

Enligt Göranzon har det krossats några rutor i närheten av Scheelegatan, men någon ytterligare skadegörelse är ännu inte känd.

Afa-anhängarna försökte ta sig vidare på Fleminggatan, men kravallpolisen höll tillbaka dem. Vid 17-tiden sade Göranzon:

– Det har lugnat ner sig nu och eftersom högerfalangens demonstration är klar så förväntar vi oss att det lugna läget ska hålla i sig under kvällen.

För den skull, tillägger han, kommer polisen inte att dra ner på beredskapen under kvällen.

– Nej, vi är beredda om det skulle behövas, säger Göranzon.

Anna Lindström, Robert Triches