666 – symboltalet för den ofullkomligaste av dem alla

NYHETER

I morgon firas nationaldagen i Sverige – och ”vilddjurets tal” på andra håll

Foto: Koll på 666 Vilddjurets tal, 666, kan symbolisera vilken ofullkomlighet som helst, säger komminister Lars Collmar.

I Uppenbarelseboken 13:18 står det: 666 är vilddjurets tal.

Men vem eller vad är vilddjuret?

Och var kommer talet ifrån?

Särskilt i Amerika har det uppmärksammats att morgondagens datum den sjätte juni 2006 kan förkortas 666. På sina håll, exempelvis i den lilla staden Hell (översätt: Helvetet) i Michigan gör man affärer på detta faktum, och säljer souvernirkort som bevis på att man firat 666 i Helvetet. Över diskarna i Hell säljs också 666-t-shirts och muggar, och det mesta kostar 6 dollar och 66 cent.

Naturligtvis.

Spökar

– 666 är, kan man säga, uppenbarelseboken som spökar litegrann, förklarar Lars Collmar, komminister för Adolf Fredriks församling i Stockholm.

– Talmystiken och talmagin är viktig inom judendomen, och det är därifrån det kommer. Talet sju står för fullkomlighet, medan talet sex står för ofullkomlighet. Och tre sexor i rad, det är symboltalet för något väldigt, väldigt ofullkomligt, säger Lars Collmar.

Nero?

666 är populärt sammankopplat med djävulen – det har skräckfilmerna lärt oss. Men enligt Lars Collmar går det så att säga lika bra att låta talet symbolisera vilken annan ond person eller företeelse som helst. Det finns teorier om att det är kejsar Nero, som förföljde kristna och kastade dem till lejonen i Rom, som man talar om i Uppenbarelseboken.

– Ja, det kanske det är. Men det är det ingen som vet säkert.

Men har talet 666 någon betydelse i dagens kristna lära?

– Mja, kanske för Livets ord till exempel. Men för mig personligen har det inte det.

– Djävulskapet i tillvaron har jag respekt för och vill slåss emot. Men ord och siffror som symboler för olika betydelser har jag inget till övers för.

Det visste du inte om 666

Robert Triches