Familj vräks efter pianospel

NYHETER

11-årige musiktalangen John Zhang får inte öva på sina pianoläxor

Foto: John Zhang, 11, övar på pianot en timme om dagen till glädje för en del grannar. Andra håller inte med - utan har klagat hos hyresvärden.

Ungefär en timme om dagen övar 11-årige musiktalangen John Zhang i Lund på sina pianoläxor.

Det har fått en av hans grannar att klaga, och hyresvärden att hota med vräkning.

Men vilka regler som familjen brutit mot framgår inte.

– Det här är jätte, jättetråkigt, säger Johns mamma Yuguang till aftonbladet.se. De (hyresvärden) har inte kunnat visa oss att vi brutit mot några regler, men ändå vill de vräka oss.

Cirka en timme om dagen, inte varje dag, men aldrig på tidiga morgonar eller sena kvällar, över John på sina läxor i klassiskt piano. Det är hans stora intresse och han är duktig – en talang.

Vissa av familjens grannar i Lund uppskattar storligen hans spel.

– En granne har bett John att öppna dörren när han övar för att han spelar så vackert, säger Yuguang.

Fört protokoll

Alla grannar håller inte med. En har klagat flera gånger till hyresvärden och fört protokoll över Johns övande, som vid endast tre tillfällen spelat längre än en timme.

Hyresvärd är LKF i Lund. Aftonbladet.se har på måndagen sökt ansvariga, men inte fått tag på någon av nyckelpersonerna. Till Sydsvenskans nätupplaga säger dock LKF:s hyreschef Thomas Larsson som fattade uppsägningsbeslutet att familjen brutit mot ordningsreglerna. Han kan dock inte redogöra för hur, när eller på vilket sätt de överträdelserna gjorts.

Områdeschefen Mats Nidemar är förvånad över vräkningsbeslutet eftersom han tidigare gjort bedömningen att det inte finns underlag för någon sådan på grund av Johns pianoövande. Hyreschefen fattade beslutet när Nidemar var på semester.

”Finns tio gånger värre fall”

– Han (John) har spelat på normala tider och familjen har visat hänsyn. Jag bedömde att pianospelandet därför måste uppfattas som acceptabelt. Vi har fall i hyresnämnden som är tio gånger värre än det här, säger Mats Nidemar till Sydsvenskans nätupplaga.

I slutet av februari träder vräkningsbeslutet i kraft. hyresgästföreningen har bestämt att driva ärendet till hyresnämnden, berättar Yuguang Zhang.

– Hyresvärdar kan säga upp folk en gång om dagen. Det betyder inte att det finns sakligt stöd. Man kan alltså vara väldigt passiv tills man blir kallad till hyresnämnden och då ska man vara väldigt aktiv, säger hyresgästföreningens jurist Lovisa Prodenius till Sydsvenskans nätupplaga.

Robert Triches