Expressen-reporter erkänner spionage

Stängs av från jobbet

Expressens politiske reporter Niklas Svensson stängs av från sitt jobb sedan han erkänt att han gjort intrång i socialdemokraternas nätverk.

Det uppger expressen.se.

- Vi ser allvarligt på detta, säger Expressens chefredaktör Otto Sjöberg i en kommentar.

Enligt tidningen berättade Svensson i morse för redaktionsledningen att han haft tillgång till inloggningsuppgifter till det så kallade SAP-nätet.

Han ska ha loggat in vid tre tillfällen. Ingen gång har Svensson talat om för sina arbetsledare att han haft de känsliga inloggningsuppgifterna. Svensson har nu stängts av från sitt jobb.

– Vi jobbar nu med att undersöka det här, ta reda på mer och prata med Niklas, säger Otto Sjöberg.

Han vill inte gå in på vilken förklaring Niklas Svensson ska ha gett för sitt agerande.

-I nuläget vill jag ta reda på mer innan jag går in på bakgrunden, säger Sjöberg.

Fick uppgiften av Jodenius

Lars Leijonborg avslöjade redan i går att en journalist ska ha känt till och använt de hemliga inloggningsuppgifterna.

Folkpartiets partisekreterare Johan Jakobsson fick i mars information om att liberala ungdomsförbundets dåvarande pressekreterare, Per Jodenius, ägnade sig åt spionage.

Han uppmanade då Jodenius att omedelbart sluta - och att gå till media och berätta vad han hade gjort. Syftet var att intrånget skulle bli allmänt känt.

- Jodenius vände sig till en journalist med sin information. Men reportern offentliggjorde aldrig materialet utan använde inloggningsuppgifterna själv, sade Leijonborg.

Politisk reporter

Journalisten som folkpartiledaren syftade på är Niklas Svensson, politisk reporter på Expressen, säger en centralt placerad källa i folkpartiet.

I polisförhör i måndags berättade Jodenius själv att han vände sig till Niklas Svensson med uppgifterna, säger en källa inom polisen. I förhören säger Jodenius att han gav Expressens reporter sitt lösenord och att denne också ska ha tagit sig in på nätverket.

Tittade i tre mappar

Aftonbladet har tagit del av de logglistor som socialdemokraterna lämnat över till rikskrim.

De visar att en av Expressens datorer har använts för att ta sig in på det interna nätverket vid ett tillfälle.

Intrånget skedde den 6 augusti i år mellan klockan 18.55 och 18.58. Personen som loggade in har tittat i tre olika mappar.

Ett antal folkpartister har förhörts av polisen, misstänkta för dataintrång. Huruvida också Niklas Svensson har förhörts vill inte Varg Gyllander, pressekreterare på rikskriminalpolisen, uppge.

Om de misstänkta folkpartisterna och Niklas Svensson skulle dömas för dataintrång blir straffet böter eller fängelse upp till två år.

- Det spelar ingen roll hur man tagit sig in i nätverket, det handlar om att man är där obehörigen, säger Per-Ole Träskman, professor i straffrätt vid Lunds universitet.

Mer om skandalen

Oisín Cantwell, Elisabeth Marmorstein, Karin Lindblom, Karin Thurfjell, TT