Nyheter

Så säkert är det att åka taxi

NYHETER

Stor kartläggning: brister i kontrollen av taxichaufförerna

Åtta anmälningar om våldtäkt och våldtäktsförsök i taxi i år. Men taxiföretagen hävdar fortfarande att taxi är ett säkert färdsätt.

Aftonbladets kartläggning visar dock på brister i säkerhetskontrollerna.

För två veckor sedan våldtogs en 18-årig kvinna i en taxi i Nacka. Hon plockades upp och fick hjälp av en annan taxichaufför. Nu berättar han för Aftonbladet om den hemska natten.

Nacka, 17 augusti. En 18-årig kvinna anmäler att hon har blivit våldtagen i en taxi. Bagarmossen, 22 augusti. Ytterligare en 18-årig kvinna anmäler en taxivåldtäkt. I båda fallen har kvinnorna åkt med taxiskyltade bilar med taxameter.

- Det är totalt oacceptabelt, säger Ejert Seijboldt, regionsansvarig på Taxiförbundet.

Samkör inte registren

Det finns 5266 taxibilar i Stockholm. Nästan 20000 taxilegitimationer har utfärdats sedan 1994.

Även om de stora taxibolagen kontrollerar sina förare finns det brister i systemet. Det finns till exempel inget sätt att samköra registren hos taxibolagen och Vägverket, som har information om indragna taxitillstånd.

- Vi måste ha kontroller för att våra kunder ska kunna känna sig trygga. Om man inte är trygg i en taxi, var ska man då känna sig trygg? säger Louise Lind, kommunikationschef på Taxi Stockholm.

Friåkare kollas inte

Förutom de stora taxibolagen finns det uppskattningsvis ett tusental friåkare i Stockholm. Men eftersom de inte kontrolleras går det inte att garantera att fribilarna uppfyller kraven på säkerhet.

- Det finns säkert jättemånga friåkare som är duktiga, men det finns mycket oseriöst i branschen, säger Ejert Seijboldt.

- Jag skulle säga att det ändå är säkert att åka taxi. Av 31 återkallade legitimationer hittills i år var 4 relaterade till våldtäkt eller sexuellt ofredande, men ingen i taxibil, tillägger han.

Strax efter fyra på morgonen den 17 augusti hade Anders Peterson, 42, taxichaufför på Taxi Stockholm lämnat en kund vid Södersjukhuset och körde tillbaka mot Nacka där körningen hade börjat. Vid Ektorp centrum såg han plötsligt något mellan två rondeller.

- Det var lite skumt, för det var ju på natten, och helt folktomt. Från ingenstans dyker hon bara upp och jag ser inte att det är en människa först.

Hon var i chock

Anders Peterson stannade till och frågade om hon behövde hjälp.

- Ja, det har hänt något fruktansvärt och du måste hjälpa mig sa hon, berättar Anders.

Hon berättade om taxifärden som börjat vid Slussen. Om hur hon skulle åka till sina vänner i Nacka, men aldrig kommit fram till dem. Hur hon hade blivit våldtagen.

- Hon var i gravt chocktillstånd och jag förstod att det verkligen hade hänt något. Hon var ju förtvivlad och förkrossad.

"Det är för jävligt"

Han larmade polis som såg till att kvinnan kom under vård.

- Jag vill att en gärningsman ska komma bakom lås och bom. Oavsett var det händer ska det inte ske våldtäkter, det är för jävligt.

Två veckor senare är han fortfarande skärrad över händelsen.

- Jag har kört taxi sedan 1993 och man har ju sett en del. Men det här, det är mitt elfte september.

Så åker du taxi säkrare

Tre olika typer av taxibilar

Taxi Kurir

RING TAXI

Taxi 020

Taxi Stockholm

Transfer Taxi

Therese Hansson

ANNONS

25% rabatt på baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter