Fyra FN-observatörer dödade i Libanon

Publicerad:
Uppdaterad:

Israeliskt flyg bombade sönder basen i Khiam

Enorma rökplymer steg efter Israels anfall mot himlen över Khiam. Enligt obekräftade uppgifter ska minst fyra FN-observatörer ha dödats.
Foto: reuters
Enorma rökplymer steg efter Israels anfall mot himlen över Khiam. Enligt obekräftade uppgifter ska minst fyra FN-observatörer ha dödats.

Israeliskt flyg bombade under tisdagskvällen en av FN:s baser nära staden Khiam.

FN bekräftade senare att fyra observatörer dödats.

De svenska observatörerna i Libanon uppges vara oskadda.

De två svenskar som ingår i Unfils observatörsstyrka är oskadda. Det uppger Försvarets presstjänst.

– Vi har haft direktkontakt med dem, så de är inte bland de skadade, säger Clas Lundstedt pressinformatör på Högkvarteret.

Finländare dödad

Obekräftade uppgifter från den libanesiska militären säger att en finsk observatör är en av de omkomna. En österrikisk, en kanadadensisk och en kinesisk observatör ska också ha dödats. Basen står under indiskt kommando.

Byggnaden störtade samman

En reporter i den israeliska staden Metulla, precis på andra sidan gränsen, beskrev flyganfallet mot Khiam som mycket intensivt.

Bilden bekräftades av Unifil-talesmannen Milos Strugar. Han beskrev det som att basen efter träff av en flygbomb rasade in över FN-personalen, som ska ha befunnit sig i skyddsrummet därunder.

– Israelerna öppnade eld 14 ytterligare gånger i närheten, och eldgivningen fortsatte under Unifils räddningsarbete, sade Milos Strugar.

Tidigare har en civilanställd som arbetade för den fredsbevarande styrkan Unifil dödats i beskjutning mellan israelisk militär och Hizbollah i hamnstaden Tyr. Även mannens fru dödades.

Annan: "Israel attackerade medvetet"

Ytterligare fem Unifil-soldater och en observatör har skadats under striderna. FN:s generalsekreterare Kofi Annan säger att han är "djupt oroad" över vad som tycks vara medvetna attacker mot FN-basen.

" Israels premiärminister Ehud Olmert har personligen lovat mig att FN- positioner inte skulle attackeras av Israel. Dessutom hade FN:s befälhavare på plats, Alan Pelligrini, under hela tisdagen kontakt med Israelisk militär och poängterade hur viktigt det var att just denna FN-bas inte attackerades", skriver Reuters.

Daniel Ayalon, USA:s ambassadör i FN, sade att Annans påstående var överdrivet.

" UNIFIL hamnade i mitten i strider mellan Hizbollahmilisen och Israel. VI vet ännu inte vilka som dödade dem. Det kan ha varit israeliska soldater, men det kan också ha varit Hizbollah.

”Hizbollahledare dödad”

Samtidigt kommer uppgifter från den israeliska militären som hävdar att man dödat en högt uppsatt Hizbollah-ledare.

Mannen identifierades som Abu Jaafar, som haft kommando över den ”centrala sektorn” av gränsen mot Israel.

Samtidigt fortsatte Israels offensiv i Gazaremsan. På tisdagen slog en stridsvagnsgranat ner i en folkmassa i norra Gazaremsan. Sju personer dödades och bland dödsoffren fanns ett barn.

Läs mer

Carl-Magnus Fagerholm, Anna Lindström,TT , AFP

Publicerad: