V: Avskaffa läxor i grundskolan

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Skolminister Baylan kritisk mot förslaget

Inga läxor för barn i grundskolan.

Så vill vänsterpartiet kompensera för elevernas olika bakgrunder.

– Jag tror att förslaget kan få motsatt effekt, säger skolminister Ibrahim Baylan till aftonbladet.se.

I morgon presenterar vänsterpartiet sitt program för en likvärdig skola. Förslaget om en helt läxfri grundskola är en av punkterna i programmet, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt vänsterpartiet klarar dagens skola inte av att ge alla elever samma möjligheter – till exempel har vissa barn svårare att få hjälp med läxarbetet av sina föräldrar än andra.

”Slipper stress”

Som ett gott exempel visar partiet på Teleborgs Centrumskola i Växjö, där man sedan en tid tillbaka jobbar utan läxor.

– Eleverna där har både blivit mer intresserade och mer koncentrerade. Och de slipper stress och förlängd arbetsdag, säger Anders Thoré, politisk sekreterare (v) till SvD.

Skolminister Ibrahim Baylan tycker att läxor fyller en viktig funktion när det gäller att lära eleverna att arbeta självständigt. Han tror rentav att vänsterpartiets förslag kan öka skillnaderna mellan barnen:

– Om läxor skulle förbjudas så skulle barn till föräldrar från studievana hem som förstår undervisningens värde plugga hemma i alla fall, säger han till aftonbladet.se.

”Bortitok”

Istället anser Baylan att elever som inte får stöd hemifrån ska kunna få läxhjälp i skolan, efter undervisningens slut.

Att eleverna slipper läsa läxor på kvällarna ska inte leda till att de ska gå längre i skolan på dagarna, enligt vänstern. Anders Thoré säger att mer koncentrerad undervisning och tillräckligt många engagerade lärare är fullt tillräckligt.

Förslaget får skarp kritik från folkpartiets skolpolitiske talesman Jan Björklund.

– Helt bortitok. Direkt kunskapsfientligt, säger han till SvD och hänvisar till en OECD-rapport som visar att barn i Sverige har minst läxor i västvärlden.

”Skolan målstyrd”

Enligt lärarförbundets ordförande Eva-Lis Peisz ska politikerna hålla fingrarna borta från frågan om läxors vara eller icke vara.

– Vi har en målstyrd skola, där lärarna, skolledningen och eleverna kan bedöma och välja hur de ska arbeta i sin skola, sager hon till SvD.

Mia Carron

Publicerad: