Varg högg ihjäl 20 av Anders får

NYHETER

När Anders Abrahamsson kom till fårhagen möttes han av en fruktansvärd syn.

20 får låg svårt skadade och döda - efter anfall av en varg.

-Jag har inte lätt att bli tårögd, men nu var det nära, säger han.

Foto: sorgens dag Anders Abrahamsson hade svårt att hålla tillbaka tårarna efter vargattacken.

Vid tiotiden i går förmiddag gick Anders Abrahamsson som vanligt för att se till fåren på gården Kolerud utanför Kristinehamn.

Han möttes av ett blodbad. Av de 30 fåren var sex döda och ytterligare 14 så svårt skadade att han själv fick avliva dem.

-De var fortfarande varma när jag hittade dem, så attacken måste ha skett på morgonen, säger Anders.

-Det är med största sannolikhet en varg. Sättet som fåren angreps på, de stora såren i strupen och lammen i ryggen, tyder på det, säger Kjell Johansson, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Örebro.

Kan återvända

Troligen handlar det om en fjolårsvalp, som nu vandrar på egen hand för att söka föda. Att den skadade så många får kan tyda på att den kommer tillbaka.

-Vargar slår ofta mer byte än de behöver för stunden, när de har chansen. Sedan kan den gå tillbaka nästa gång den blir hungrig, säger Kjell Johansson.

Sent i går kväll fick Anders Abrahamsson hjälp att sätta upp "akutstängsel" för att skydda sina övriga 200 får. Han och hans fru har fåren som en hobby. Nu vet han inte hur framtiden blir.

-Det är inte roligt att vara djurägare på landet när det är så här. Vi hade tänkt skaffa fler får, men nu vet man ju inte. Hur skulle vi klara fler angrepp? säger han.

Oror för barnen

Efter vargattacken smyger sig osäkerheten in i familjens vardag.

-Jag har barn som går en kilometer längs vägen till bussen. Det känns inte så kul.

-Man hamnar i något slags chocktillstånd. Mina känslor för vargen har ju inte blivit starkare, säger Anders Abrahamsson.

Erik Gustafsson