Nya chockbilder från Abu Ghraib-fängelset

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Amerikanska soldater torterar irakiska krigsfångar

Foto: Reuters

Nya skakande bilder på tortyr av irakiska fångar i Abu Ghraib-fängelset upprör nu världen.

Det är en australisk tv-kanal som visar de tidigare aldrig publicerade bilderna.

Övergreppen ska ha begåtts av amerikanska soldater 2003.

Den australiska tv-kanalen SBS, Special Broadcasting Service, visar i dag bilderna på irakiska fångar som utsatts för tortyr och misshandel, ofta med sexuella förtecken. Tv-kanalen uppger att bilderna är tagna i Abu Ghraib-fängelset i Irak sent 2003.

Det är under samma period som de redan tidigare publicerade chockbilderna togs. De bilderna gjorde stor skandal när de blev kända. Så småningom dömdes flera inblandade amerikanska soldaterna med låg rang i militärdomstol.

Insmord i avföring

De soldater som figurerar på de nya bilderna har inte säkert kunnat identifieras som amerikansk militär personal. Men på minst en bild förekommer män i arméuniform. På de nya bilderna används, liksom på de tidigare publicerade, hundar i tortyren.

På bilderna ser man bland annat nakna män med påsar på sina huvuden. En annan bild visar en man med ett djupt skärsår i halsen. Ytterligare en annan bild visar samme man omgiven av khakiklädda män, en av dem pekar på hans sår.

Bland bilderna finns också en som visar en man med naken överkropp – med avföring insmord i aniktet och på bröstet. Det uppger nyhetsbyrån Associated Press, AP.

Begärt ut bilder från regeringen

Enligt tv-kanalen SBS uppger AP är bilderna är desamma som människorättsorganisationen American Civil Liberties Union, ACLU, begärt ut från den amerikanska regeringen.

Än så länge har inte ACLU kunnat bekräfta den uppgiften. Enligt den australiensiska tv-kanalen överensstämmer deras bilder med hur ACLU har beskrivit innehållet i bilderna de begärt ut.

Simone Söderhjelm

Publicerad: