Vinnaren på det här är Fredrik Reinfeldt

NYHETER

Socialdemokraterna skakas av mejlskandalen.

Men det är inte första gången.

Redan i förra valrörelsen avslöjades falska samtal och mejl från s-högkvarteret.

Marita Ulvskog (s) tog i går direkt avstånd från den person på partihögkvarteret som skickat de falska mejlen till Fredrik Reinfeldt.

Hon framställde det som ett enskilt initiativ utan stöd uppifrån. Men redan

i förra valet avslöjades att s-högkvarteret på Sveavägen i Stockholm använde sig av smutsiga metoder.

Bland annat fick kristdemokraternas rikdagskansli ta emot en flod av samtal från personer som försökte få dem att göra dumma, exempelvis rasistiska, uttalanden.

En nummerpresentatör visade att samtalen ringdes från s-högkvarteret.

Statsminister Göran Perssons förklaring var att personer som ringt socialdemokraterna kopplades till kristdemokraterna av växeln. Möjligt - men inte särskilt troligt.

Praktfull skandal

Men nu är det alltså fastslaget att en person på socialdemokraternas partikansli skickat mejl till moderatledaren. Därefter har en smutskastningskampanj iscensatts. Det är en skandal av praktfulla mått - även om partiledningen varit ovetande.

Den säger nämligen tre saker - och inget är smickrande för socialdemokraterna. För det första är socialdemokraterna livrädda för de nya moderaterna. Så rädda att en anställd uppfattar det som sin uppgift att under täckmantel sprida skit om motståndaren.

För det andra tycker de uppenbarligen inte att de vanliga argumenten duger. Det räcker inte att säga att moderaterna är på fel spår i nästan varenda fråga.

För det tredje säger det något om kulturen på s-högkvarteret. För vissa där är vad som helst tillåtet - bara partiet vinner.

Tvärvände efter ett dygn

Det är märkligt att socialdemokraternas kassör och kanslichef Tommy Ohlström i förrgår försäkrade att mejlet inte skickats från en dator på partihögkvarteret. Man hade noga undersökt anklagelserna och kommit fram till att de var grundlösa.

Ett dygn senare tvärvände partiet. Vad hände under mellantiden?

Mejlkampanjen skulle ge socialdemokraterna fördelar i kampen om makten. I stället blev det precis tvärtom. Om det är någon som går vinnande ur den här historien så är det Fredrik Reinfeldt och moderaterna.

Socialdemokraterna däremot framstår precis som de inte vill göra - som att de sätter makten framför allt. Till och med framför vanlig anständighet.

Ett präktigt självmål. Drygt ett halvår före valet.

Lena Mellin