Vild strejk stoppade trafiken i t-banan

NYHETER

Strid om fackordförande orsakade kaos i Stockholmstrafiken

Stockholm

En vild strejk i Stockholms tunnelbana orsakade allvarliga störningar i trafiken på torsdagen.

  Mitt under morgonrusningen vägrade hälften av förarna att köra sina tåg.

  - Det ser mycket illa ut, sa Björn Johansson på trafikföretaget Connex.

  På torsdagsmorgonen fick Connex in ovanligt många sjukskrivningar. Andra förare struntade helt enkelt i att komma till jobbet, medan andra satt i depåer och vägrade köra ut sina tåg.

  Anledningen är många tunnelbaneförares missnöje med Connex – som kulminerade i och med uppsägningen av fackklubbsordföranden Per Johansson.

  Enligt Connex har Per Johansson varit illojal mot företaget och kränkt medarbetare.

  Men enligt de strejkande förarna sparkades han för att han kritiserat säkerheten i tunnelbanan.

  -Det här handlar inte om att det är just Per Johansson som får gå. Det är ett seriöst övergrepp på demokratin att sparka någon för att han är obekväm mot företaget, säger en anonym tunnelbaneförare till aftonbladet.se.

  -Vi är vana att det händer i länder i Latinamerika, till exempel, men nu har det hänt på svensk mark. Det kan vi inte acceptera.

"Inte ens hälften av tågen"

  Mellan sex och nio på morgonen var tunnelbanetrafiken alltså kraftigt reducerad.

  Samtliga linjer var drabbade.

  -Det ser mycket illa ut, vi har inte ens fått ut hälften av tågen, sa Björn Johansson på Connex pressjour vid sjutiden på morgonen.

  - Vi har satt in ersättningsbussar, men resenärerna kommer ändå att drabbas av stora problem. Bussarna kan inte svälja lika många passagerare som tunnelbanetågen.

Strejken kan fortsätta

  Det var den så kallade 4.30-9-gruppen som valde att gå ut i strejk. Men enligt den tunnelbaneförare som aftonbladet.se talat med kan strejken komma att fortsätta på vissa håll under dagen.

  –Vi har fått rapporter om att vissa som jobbar mellan 9 och 13 kommer att strejka, sa han.

– Det är en aktion som vi i den första gruppen inte är inblandade i, utan det handlar om att ännu fler personer valt att ta sitt ansvar och visa civilkurage.

"Förarna hotas av cheferna"

Tunnelbaneföraren anklagar flera chefer för att ha riktat förtäckta hot mot hans kollegor.

– De har blivit pressade av Connex, och väldigt många tidigare anmärkningar har blivit aktuella igen. Förare som jobbar deltid och vill gå upp till heltid har fått samtal där cheferna säger "tänk på att du har den här anmärkningen sedan tidigare, och tänk på att du vill jobba heltid", säger han.

Och fortsätter:

– Chefer har dessutom ringt till folk som har sjukskrivit sig och sagt "jag tror att du ljuger om att du är sjuk, om du inte kommer till jobber kan du glömma dina önskemål om semesterdagar". Connex kör med en ful taktik, helt enkelt.

"Vi är väldigt ledsna"

Connex informationschef Gunhild Sällvin ser allvarligt på anklagelserna.

– Om det stämmer att cheferna har betett sig på det här sättet blir jag bestört. Det hör absolut inte till Connex policy och är ett helt felaktigt beteende.

I övrigt vill hon inte kommentera strejken och förarnas anklagelser om att Per Johansson sparkats för att han är obekväm för företaget.

– Vi vill bara säga att vi är väldigt ledsna för att våra resenärer drabbas så hårt. Det här är en vild aktion, som vi dessutom inte har blivit informerade om.

Vid niotiden på morgonen återgick de protesterande förarna till arbetet.

Strax därpå rullade trafiken på som vanligt igen, men vissa linjer kommer att fortsätta att dras med förseningar.

Sara Ångström