”Vi ska följa mördaren tills vi hittar honom”

NYHETER

Somalia lovar utredning om mordet på Adler

MOGADISHU

Ordföranden i De islamiska domstolarnas förbund – Somalias nya makthavare – lovar att mordet på den svenske journalisten Martin Adler ska utredas och att den skyldige ska straffas.

Adler mördades när han var i färd med att filma en demonstration i Mogadishu i fredags. Demonstrationen hade utlysts av islamisterna och deras domstolar, som ett sätt att visa upp för motståndare och omvärld att de har folkligt stöd.

Att en journalist som bevakade massmötet togs av daga uppfattas av islamisterna som att någon vill utmana deras maktanspråk och deras påståenden om att de har kontroll över huvudstaden. Det kan inverka på hur stor trovärdighet domstolarna får i somaliernas ögon.

– Det kan ha varit någon som ville underminera domstolarnas position, säger Mogadishubon Abdullahi Muktar Hassanow till nyhetsbyrån AFP.

Jakt på mördaren

Sharif Ahmed, som leder domstolarnas organisation, har fördömt mordet.

– Vi ska följa mördaren i spåren tills vi hittar honom, sade han vid en presskonferens i Mogadishu på lördagen.

– Jakten ska fortsätta tills vi hittar mördaren.

Mindre än ett dygn före mordet hade domstolarna och Somalias övergångsregering erkänt varandra som motparter vid förhandlingar i Sudan och lovat att verka för fred.

Somalia har i snart två decennier levt under krigsherrevälde – ett lapptäcke av lokala klanhärskare med egna miliser – och övergångsregeringen har aldrig lyckats etablera sig som en kapabel statsmakt. Det har också funnits krigsherrar, som är djupt avskydda, bland ministrarna.

Dags bekänna färg

För någon vecka sedan, efter fyra månader av strider som krävt minst 360 liv, drevs krigsherrarnas styrkor ur huvudstaden av islamisternas milis.

– Nu är det dags att vi får veta om domstolarna är kapabla att ta itu med våld och brott. Låt dem gripa mördaren, säger grönsakshandlaren Ali Abdikarim.

Det finns också röster i Mogadishu som tror att de omstridda danska karikatyrerna av profeten Muhammed kan ha bidragit till mordet. Adler arbetade tillsammans med danska kollegor och många som de träffade uppfattade honom som dansk.

En kvinna som greps efter mordet i Somalia i fredags förhördes enligt Reuters ännu under lördagen.

Det framgick inte på vilka grunder hon gripits. Enligt samstämmiga vittnesmål var det en man som sköt ihjäl den svenske journalisten.

De islamiska domstolarnas talesman i Nairobi uppger enligt Reuters att ytterligare tre personer gripits i Somalia efter mordet på den svenske journalisten.

En Nairobi-baserad talesman för de islamiska domstolarna hävdade i fredags att det var anhängare till en krigsherre av mindre format, Abdi Awale Qaybdiid, som låg bakom mordet. På lördagen verkade talesmannen mindre säker på sin sak.

Läs mer:

TT-AFP