Lillprinsen firas med dunder och brak

NYHETER

Rojalistisk yra i Danmark

Foto: danmark firar Klockan 12 på lördagen sköts salut från Batteriet Sixtus på Holmen i Köpenhamn för att fira att Danmark fått en ny tronarvinge. Även vid Kronborgs slott i Helsingör sköts salut. På båda ställena sköt 21 lösa kanonskott med svartkrut. De fyra kanonerna på batteriet Sixtus är från 1944, medan de 17 kanoner som används på Kronborg Slott är från 1766-1769.

Salut för nye prinsen!

Danmark firar sin nya tronarvinge med 21 skott och gåvor till de lyckliga föräldrarna.

En kunglig födsel är ingen småsak och den nya familjemedlemmen ska högtidligt hedras. Prick klockan 12 avfyrades 21 skott från både kanonerna på Holmen i Köpenhamn och från Kronborgs slott i Helsingör. Danskarna fick också hissa sina vit-röda flaggor dagen till ära.

Ett par tusen personer valde att på lördagen gå förbi Amalienborg där kronprinsparet vistas. Det klara höstvädret blev en perfekt inramning för alla som ville vara med i folkfesten.

En del hade med sig gåvor till kronprinsparet och deras lille son. Både vanliga medborgare och chefer för större företag samlades för att visa sin glädje för att tronföljden nu är säkrad.

– Vi har ett kungahus som representerar Danmark på ett väldigt bra sätt. De har haft skandaler men det har ju alla kungahus nuförtiden. Jag tycker det är bra att vi har ett kungahus som visar vägen för Danmark, säger Allan Roldshave som försöker uppfostra sina barn till rojalister, uppger danska tidningen Extrabladet.

– Min morfar var ute och drack ett par glas med den gamle kungen, det bidrar till att man blir lite mer rojalist, fortsätter han.

Therese Holmberg