Ekologiska kycklingar tar skydd

NYHETER

BLENTARP

Nu är det slut på det ljuva utelivet för de 10000 kycklingarna på Bosarpkyckling i Skåne.

För att skydda dem mot den dödliga fågelinfluensan beslöt ägarna i går att hålla dem inomhus.

Sedan sju år tillbaka driver Claes och Birgitta Alwén Bosarpkyckling, Sveriges enda kommersiella uppfödning av fåglar som går ute.

I sex jättelika hönshus bor kycklingar i olika åldrar. Varje morgon öppnas luckorna och sedan kan de gå ut och in som de vill ända tills det blir kväll.

Äts på Operakällaren

Deras liv skiljer sig avsevärt från de vanliga burkycklingarnas.

Bosarpskycklingarna får leva i 81 dagar, vanliga kycklingar i 33. De äter bara kravgodkänt foder och väger dubbelt så mycket som andra kycklingar när de ligger ute i butikerna.

-Såväl Operakällaren som ekodagiset Myran i Oxie serverar våra kycklingar, säger Birgitta Alwén stolt.

Flyttfåglar kan smitta

Men nu har familjen Alwén fattat beslut om att stänga in alla sina kycklingar. För nu finns det ett betydligt värre hot mot kycklingarna än rävar och rovfåglar - fågelviruset.

-Vi vågar inte ta risken att sjuka flyttfåglar smittar våra kycklingar, säger Birgitta Alwén. Även om Jordbruksverket inte kräver det så tycker både vi och vår veterinär att det säkraste för alla var att stänga in fåglarna.

När kycklingarna jagades in protesterade många högljutt kacklande mot att byta den varma solen mot lamporna inomhus, men de flesta gick lydigt in.

-Förhoppningsvis får de snart komma ut igen. Åtminstone i mitten av december när alla fåglar flyttat färdigt, säger Claes Alwén.

Läs också:

Ingrid Carlqvist