Valpar tejpas och drogas

Publicerad:
Uppdaterad:

Tullen: Smugglingen ökar

1 av 2 | Foto: tullverket
offer för handeln Hundvalpar köps utomlands för att säljas dyrt i Sverige. Frakten är ofta mycket plågsam för djuren.

När tullen öppnade bagageluckan hittade de 30 hundvalpar.

- Deras tassar var hopbundna med silvertejp och en hund var död, säger Karl Gunnheden, chef för Tullverkets resande kontroll.

Stanken och synen när Tullverket öppnade bilens dörrar var fruktansvärd.

- Hundarna var drogade med en bedövning för hästar och de flesta var svårt medtagna av hunger och törst, säger Karl Gunnheden.

Kraftig ökning

Enligt honom har handeln med insmugglade hundar ökat kraftigt sedan de nya införselreglerna togs i bruk förra året. Mellan januari och september i år har 189 illegalt införda hundar hittats av Tullverket och olika veterinärer runt om i landet.

Säljs via nätet

Enligt Svenska Kennelklubbens vd Ulf Oddman säljs de flesta av de insmugglade hundarna via internet. Personerna som ligger bakom är ofta kriminellt belastade och i de värsta fallen, där väldigt många hundar tas in samtidigt i landet, rör det sig till och med om personer från samma familjebildning.

- De här personerna tjänar mycket pengar på handeln. En hund som köps in för 500 kronor utomlands kan i Sverige säljas för närmare 15 000 kronor, säger Ulf Oddman.

Och tullen är maktlös. Många platser, även Öresundsbron, är obevakade stora delar av dygnet och några resurser avsätts inte för denna typ av brottslighet.

Inte prioriterat

- Prioriteringen ligger på narkotika och det är i stort sett bara när vi gör sådana kontroller som vi hittar hundarna, säger Karl Gunnheden.

För tillfället är chihuahua den populäraste hundrasen att smuggla in. Priset ligger högt och efterfrågan är stor. De vanligaste länderna hundarna kommer från är Polen och Rumänien.

Så undviker du hundskojare

Linda Fagerlind

Publicerad: