Nyheter

Giftorm bet ihjäl Zak, 9

NYHETER

Carinas hund attackerades på lekplatsen

Efter tre timmars dödskamp orkade hunden Zak inte längre.

Giftet från ormen var för starkt.

På ängen där han bets brukar dagisgrupper och skolklasser leka.

Carina Rexred, 46, och hennes sambo Clarence Gatenhorn rastade parets tre hundar på en äng i Dammtorp i Nacka, dit många dagis och skolor brukar göra utflykter.

Plötsligt skrek 9-åriga blandrashanen Zak till.

Var fullt frisk

- Vi misstänkte direkt att det kunde vara ett ormbett. Vi har varit med om det tidigare. Men vi såg ingen orm, berättar Carina Rexred.

Trots att Zak var en stor hund, 37 kilo, och fullt frisk hade den inte en chans när ormens gift började verka. På vägen tillbaka till bilen kollapsade han. Carina och hennes sambo körde honom direkt till Djurakuten.

Där upptäcktes ormens bett på Zaks tass.

De två milimeterstora hålen satt nästan tre centimeter från varandra. En svensk huggorm har mindre än en centimeter mellan huggtänderna, därför måste det vara en annan slags orm.

Zak fick inre blödningar i tarmar och mage. Hans hjärtrytm påverkades. Tre timmar efter ormbettet orkade han inte stå emot giftet längre.

- Jag har aldrig varit med om något liknande, inte ett så snabbt förlopp och att en så stor hund dör, säger veterinären Birgitta Behrman, som tog emot Zak på djurakuten.

Inte allergisk

- Det var väldigt tragiskt och ledsamt för oss, säger Carina Rexred.

Zak har obducerats. Några tecken på allergi som kunde förklara den starka reaktionen på ormbettet hittade veterinärerna inte.

Hon och sambon ville veta vilken typ av orm som dödade Zak. Därför tog de kontakt med Jonas Wahlström på Skansen.

Kan döda människor

- Min första reaktion var att det handlade om en afrikansk huggorm av någon typ. Blödningarna, bettet och den snabba döden tyder på det. Helt säker kan jag inte vara, men jag har inget annat svar, säger han.

- En sån här orm kan döda en vuxen människa.

Afrikansk huggorm

Svensk huggorm

Reptiler får tas in fritt i Sverige

Joakim Andersson

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter