USA soldater åtalade för mord – kan få dödsstraff

NYHETER

Dödade handikappad irakisk man

Foto: Amerikanska marinkårssoldater på patrull väster om Bagdad. Soldaterna på bilden misstänks inte för inblandning i dödsskjutningen i Hamdania.

Åtta amerikanska marinkårssoldater kommer att ställas inför rätta för mordet på en civil irakisk man i staden Hamdania i slutet av april.

Samtliga åtta riskerar dödsstaff om de fälls.

Foto: 54-årige Hasham Ibrahim Awad sköts till döds.

Experter menar att åtalet är ett bakslag för president Bush och bilden av kriget i Irak. Åtalet slår också mot marinkåren, som är det absoluta toppskiktet inom amerikansk militär.

De åtta soldaterna letade efter motståndsmän som placerat ut sprängladdningar i staden Hamdania i slutet av april i år, rapporterar CNN.

De fann inte den man de letade efter utan gick i stället in i ett hus och förde bort en 54-årig handikappad man som de trodde hade vetskap om motståndsmannen.

Band och sköt honom

Soldaterna band honom och lade honom i ett hål i marken innan de sköt på honom med automatvapen. Efter att mannen dött lade de ett maskingevär intill honom, för att få det att se ut som mannen skjutit på soldaterna.

De erbjöd också mannens familj ekonomisk kompensation för hans död. Soldaterna kommer nu att åtalas för bland annat mord och kidnappning.

Fälls de riskerar de dödsstraff, rapporterar CNN.

En talesman för amerikanska marinkåren sade att kåren tar anklagelserna på yttersta allvar och kommer att göra allt för att grundligt undersöka dessa anklagelser.

Anna Lindström