Marjasins fru svårt sjuk

NYHETER

”Varken hon eller jag visste vad det handlade om”

ÖREBRO

Sigvard Marjasin ångrar många av de ilskna utbrotten mot hustru Kerstin.

– Varken hon eller jag visste ju vad det handlade om. Vi grälade och bråkade som om livet inte var föränderligt.

Kerstin Erikssons alzheimer-sjukdom höll på att bryta ut.

Foto: Sigvard Marjasin berättar om hans hustru Kerstins svåra kamp mot alzheimer.

Sedan den 1 november förra året bor hon på ett gruppboende för alzheimersjuka. Det ligger ett par mil utanför Örebro.

– Natten mellan den 1 och 2 november kände jag nog mest lättnad. Jag visste att Kerstin skulle få det bättre där än vad hon kunde få här hemma, säger Sigvard Marjasin, 76. Han var tidigare ordförande i Kommunalarbetareförbundet och därefter landshövding i Örebro.

Började glömma saker”

De första tecknen på sjukdomen började nog visa sig under 1999. Kerstin Eriksson var då 59 år och därför var alzheimer inte det första de två tänkte på när hon glömde bort att de skulle gå på middag, träffa vänner eller att hon ibland kunde ha litet svårare att orientera sig.

– Det är klart att jag blev förbannad över att hon glömde bort viktiga saker. Hon gick och la sig när vi skulle ha middagsgäster och jag röt, att ’det står ju för fan i almanackan’, säger Sigvard Marjasin.

Det blev naturligtvis inte bättre och så småningom gav också en läkare beskedet att Kerstin hade alzheimers sjukdom med det brutala tillägget:

– Det dör man av.

– Den uppriktigheten behövde vi väl inte just då, säger Sigvard Marjasin.

Tillvaron blev allt mer svår att hantera för dem. Hon packade väskor för att ”åka hem”, förmodligen då till barndomens Burträsk. Han gömde väskorna. Hon ville gå ut, han låste och gömde nycklarna. Hon krävde skilsmässa, han försökte att tala förståndigt med henne.

Bor på gruppboende

– Jag läste Gösta Bohmans bok om hans liv med sin alzheimersjuka hustru. Jag kände igen väldigt mycket, säger Sigvard Marjasin.

Han är glad över att Kerstin nu finns på gruppboendet. Nedskärningarna inom sjukvården har dock även drabbat detta.

– Det finns ett lagförslag på riksdagens bord om att hästar måste få vara ute varje dag. Jag önskar att man också kunde stifta en sådan lag om människor, säger Sigvard Marjasin. Han ler litet då han gör det.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi talar om denna sjukdom mer än vad vi gör. Det är därför jag vill berätta om hur svår den är, säger han också.

Över 10 000 drabbas varje år

Per-Iwar Sohlström