Danskar uppmanas lämna Indonesien omedelbart

NYHETER

Extremistgrupp hotar söka upp danska medborgare

Alla danska medborgare uppmanas att omedelbart lämna Indonesien.

- En extremistisk grupp hotar att aktivt söka upp danska medborgare. Lämna landet så snart som möjligt, säger företrädare för danska utrikesministeriet i kväll.

Larmet om dödshotet kom på lördagskvällen från det danska utrikesministeriet.

Danska turister har nu hals över huvud tvingas lämna bland annat turistparadiset Bali och resa hem.

- Vi har mottagit trovärdig information om att det finns ett betydande och omedelbart hot mot danskar och danska intressen i Indonesien, skriver danska UD i ett pressmeddelande.

"Mycket allvarliga hot"

- Detta är mycket, mycket allvarliga hot. Det är konkreta uppgifter och de tyder på att en extremistisk grupp aktivt kommer att leta upp danskar i protest mot Muhammed-teckningarna.

- Hotet är just nu koncentrerat till östra Java, men befaras kunna sprida sig även till andra delar av landet inklusive Bali.

Sverige gör en annan bedömning av säkerhetsläget än danskarna. Varken UD-personal eller svenska turister anses vara hotade.

– Vi anser inte att det hittills är nödvändigt att kalla hem personalen, säger Jan Janonius vid svenska UD:s presstjänst i Stockholm.

– Men vi tittar på säkerhetsläget hela tiden. Något kan inträffa som gör att vi ändrar oss.

Hotline för danskar

Men alla danskar i området uppmanas nu att registrera sig på den lokala ambassadens hemsida och sedan lämna landet.

Danska ambassaden I Indonesien har redan hunnit stänga.

Danskar som befinner sig i en nödsituation uppmanas i stället vända sig till holländska ambassaden i Jakarta, rapporterar Berlingske Tidendes nätupplaga.

Danska UD har också upprättat en speciell telefonlinje för danskar utomlands som behöver hjälp.

Danmark har hastigt stängt sina ambassader i både Indonesien, Syrien och Iran eftersom man bedömt att regimerna i respektive länder inte kunnat garantera ambassadpersonalens säkerhet.

Hoten kom till ambasaderna i Teheran och Jakarta natten mot lördag vilket fick personalen att lämna beskickningarna i all hast.

Tidigare i veckan lämnade danske ambassadören Beirut efter att ambassaden satts i brand och vandaliserats av rasande extremister. På lördagen reste även övrig personal hem.

Caroline Olsson