Projektil på väg att spränga komet

Publicerad:
Uppdaterad:

Washington

En 350 kilo tung rymdprojektil var på söndagen på väg med en hastighet av 37 000 kilometer i timmen rakt in i en komet.

Den amerikanska rymdsonden Deep Impact släppte ifrån sig projektilen, stor som ett kaffebord, på söndagsmorgonen svensk tid.

24 timmar senare ska den ha sprängt sig på kometen Tempel 1 och bildat en krater stor som en fotbollsplan.

- Allt verkar ha gått planenligt, sade Alan Buis, en talesman för Nasaavdelningen som sköter projektet, Jet Propulsion Laboratory (JPL), strax efter klockan åtta svensk tid.

Kamera

Det kosmiska prickskyttet ska förhoppningsvis ge forskare en snabb blick av kometens yta och ge nya ledtrådar om solsystemets uppkomst. Den fyra miljarder år gamla kometen består av is, gas och partiklar från solsystemets kallaste och mest avlägsna trakter.

Projektilen har redan färdats 43 miljoner mil under en 173 dagar lång resa för att ta sig närmare Tempel 1.

Strax efter det att den släppts från rymdfarkosten lösgjorde sig en kameraförsedd sond och gav sig iväg i en egen bana. Sonden kommer att, om allt går enligt planerna, befinna sig omkring 50 mil från kometen när projektilen dundrar in i Tempel 1. Sedan har sonden 13 minuter på sig att ta bilder och skicka dem till modersonden Deep Impact, innan den riskerar att träffas av ett partikelregn till följd av explosionen på kometen.

Smällen mäts och följs också av rymdteleskopen Hubble, Spitzer och Chandra och en rad satelliter - däribland svenska Odin.

Liknar filmen

Kollisionen är tänkt att äga rum klockan åtta på måndagsmorgonen, svensk tid, och tidigt på den amerikanska nationaldagen 4 juli.

Projektet liknar den USA-gjorda actionfilmen Deep Impact, men forskarna är noga med att påpeka att Tempel 1-projektet är enbart vetenskapligt.

- Kollisionen kommer helt enkelt inte att märkbart ändra kometens omloppsbana, sade Don Yeomans, en av forskarna på JPL.

- Kometen Tempel 1 utgör inget hot mot jorden nu eller inom en överskådlig framtid.

I filmen från 1998 misslyckas världen med att spränga sönder kometen som hotar jorden.

När den verkliga projektilen träffar kometen på måndagen befinner den sig 13 miljoner mil från vår planet.

TT-AFP

Publicerad: