Nyheter

Sänk bensinskatten!

NYHETER

11 kr/litern var droppen...

Svenska folket har fått nog.

Bensinen är för dyr.

-Självfallet skriver jag på bensinupproret, säger Andreas Bendoraitis, 45.

Skriver på Andreas Bendoraitis skriver utan att tveka på bensinupproret. "Jag har fortfarande råd att köra, men jag förstår om det är tufft för många. Höjningarna märks i plånboken", säger han.
Skriver på Andreas Bendoraitis skriver utan att tveka på bensinupproret. "Jag har fortfarande råd att köra, men jag förstår om det är tufft för många. Höjningarna märks i plånboken", säger han.

Först att skriva på Aftonbladets bensinuppror är stockholmaren Andreas Bendoraitis.

-Smärtgränsen nåddes vid 10 kronor litern, säger han.

Förste partiledare att kräva lägre bensinskatt är kristdemokraternas Göran Hägglund. Han jublar från villan i Bankeryd när han hör om upproret.

7,26 kr i skatt

-Helt perfekt. Det här är människor upprörda över. Skatterna slår mycket godtyckligt i dag. De som tjänar minst och är beroende av bilen drabbas hårdast.

Av dagens bensinpris är 7,26 kronor olika typer av skatter. När priset höjs tjänar staten hundratals extra miljoner på momsen. Hittills i år har finansminister Pär Nuder fått in 263 miljoner kronor på de höjda bensinpriserna, uppger SVT:s Rapport.

Nu presenterar Motormännen en ny modell för att få ner bensinpriset.

Moms på skatten

-I dag betalar vi moms även på skatten. Om momsen enbart räknades på bensinens grundpris skulle dagens 11,49 kronor per liter bli 10,25, säger Tomas Nilson, bensinanalytiker hos Motormännen.

Göran Hägglund tycker att idén är värd att utreda.

-Det är ett intressant uppslag. Vi har tittat på en annan modell med ett pristak där skatten sänks när priset höjs, men det viktigaste är att man hittar ett sätt att få ner priset.

Världen slukar olja

Flera faktorer samverkar till att bensinpriset fortsätter att stiga. Produktionen av olja har minskat de senaste åren samtidigt som efterfrågan ökat. De snabbväxande ekonomierna i Kina och Indien behöver allt större mängder olja.

-Dessutom går USA:s ekonomi starkt. Reserverna har sjunkit, säger Ulf Svahn, informationsdirektör på Statoil.

Branschen tror inte på någon lättnad för konsumenterna. Varken på kort eller lång sikt.

-Tyvärr blir det snarare höjningar än sänkningar. Det ser dystert ut, säger Thomas Ögren på Preem.

Kjell Aleklett, professor och expert på världens oljereserver, är bekymrad.

-Det som är allvarligt är att den årliga priskurvan är bruten. Hade oljepriset följt det vanliga mönstret så hade oljan varit 10 dollar billigare per fat nu.

Har du drabbats hårt av prishöjningarna?

Har du drabbats hårt av det höjda bensinpriset? Mejla in och berätta. Glöm inte att skriva ditt namn och ett telefonnummer där vi kan nå dig både dag och kväll.

Leif-Åke Josefsson, Jens Kärrman

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter