Läckande gasol gav stort tågkaos

NYHETER

All tågtrafik i Göteborg stoppades till 22-tiden

En läckande gummiring på en järnvägsvagn med 41 ton gasol, utlöste på onsdagen fem timmars trafikkaos i tågtrafiken i Göteborg.

Minst 15000 resenärer drabbades. Förseningarna blev upp till tre timmar.

Larmet gick vid nästan värsta tänkbara tidpunkt. Klockan var strax före 17 och rusningstrafiken hade inte börjat ebba ut än.

Då såg anställda på rangerbangården vid Sävenäs att det läckte ut gas från ett rör på en vagn i ett tåg med gasol.

Området spärrades av, industrier i närheten evakuerades och all tågtrafik förbi platsen stoppades.

– Totalt handlar det om 60-70-tåg som inte kunde gå som planerat, sade Anders Reinhold, på SJ:s presstjänst under kvällen.

Svårt hitta ersättningsbussar

Många av dem var pendeltåg och perrongerna fylldes snabbt av väntande resenärer medan tågbolagen jagade bussar som ersättning. Men det var högtrafik även för bussarna, och det dröjde innan man fick loss tillräckligt många fordon.

En del tåg mot Stockholm fick gå den långa vägen via Dalsland och Värmland och där tog resan upp till tre timmar längre än planerat.

För X2000-trafiken låg förseningarna på cirka en timme.

Under tiden letade räddningstjänsten efter möjligheter att få stopp på den läckande gasolen, en tung gas som sjönk ner längs sidan av vagnen.

Alla vagnar lastade med gasol

– Vagnen stod mitt i ett tågset med tolv vagnar, säger Ola Lie, stabsbrandmästare som ledde räddningsinsatsen.

Alla var lastade med gasol. En explosion skulle fått fruktansvärda konsekvenser.

Gummiringen som inte kunde hålla tätt fanns vid ett rör till en avluftningsventil. Man försökte skruva på ett lock över röret, men gängorna passade inte och en ny fick hämtas medan tågresenärerna väntade eller satt på bussen stället för i fåtöljen på X2000.

Elen i området var frånkopplad och det innebar att den främre delen av tåget inte kunde dras bort, eftersom det fanns ett strömlöst ellok längst fram. Vagnarna bakom olycksvagnen kunde dock flyttas bort, för säkerhets skull.

Kl 22.22 på kvällen gavs klartecken till fortsatt trafik förbi stället där den olycksdrabbade vagnen stått. Den var då på väg till Shell gas för att få lasten överläktrad till annan tank.

Christer Jönsson/TT