Skattebetalarna fick stå för hans resor

Av: Richard Aschberg

Publicerad:

Selimovic gjorde fel – FP får faktura på 100 000 kr

folkpartiet får betala Statssekreteraren Jasenko Selimovic har låtit skattebetalarna felaktigt stå för ett 20-tal resor som han gjort för Folkpartiet. Nu har partiet fått en faktura på 101 637 kronor.
Foto: HANS RUNESSON/SCANPIX
folkpartiet får betala Statssekreteraren Jasenko Selimovic har låtit skattebetalarna felaktigt stå för ett 20-tal resor som han gjort för Folkpartiet. Nu har partiet fått en faktura på 101 637 kronor.

Statssekreterare Jasenko Selimovic (FP) lät felaktigt skattebetalarna stå för ett 20-tal resor.

Det hela upptäcktes när regeringskansliet granskade hans reseräkningar.

Nu har en faktura på 100 000 kronor skickats till Folkpartiet.

Jasenko Selimovic, 44, är integrationsminister Erik Ullenhags närmaste man med ansvar för en rad frågor på arbetsmarknadsdepartementet.

Han har tidigare lett Göteborgs stadsteater och varit chef för radioteatern på Sveriges Radio.

2010 utnämndes han till statssekreterare och har sedan dess gjort omfattande resor runt om i landet. Men många av resorna rör inte hans jobb som statssekreterare utan handlar om internt val- och partiarbete för Folkpartiet.

Toppkandidat

Jasenko Selimovic är mycket engagerad i EU och ses som en av partiets toppkandidater i nästa val till EU-parlamentet. Resorna har enligt en källa varit ett sätt för honom att profilera sig och han har lagt en hel del av sin arbetstid som statssekreterare på just detta.

Han har både åkt tåg och flyg. Resorna har gått till flera orter i landet, men kanske mest till hans gamla hemstad Göteborg.

Enligt regeringskansliets riktlinjer bekostas inte resor för tjänstemän och statssekreterare "som medverkar i en valrörelse i egenskap av eget politiskt engagemang".

Enligt departementets rättschef Monica Rodrigo informerades Selimovic om reglerna när han tillträdde som statssekreterare.

– Vi hade genomgång om just de här riktlinjerna om resekostnader, säger hon.

Får det här några följder för Jasenko Selimovic?

– Vårt ansvar som tjänstemän är att se till att de ekonomiadministrativa rutinerna följs.

Men är det någon som tar statssekreteraren i örat om man talar klarspråk?

– Ja, han är ju medveten om vad som har hänt.

Monica Rodrigo berättar att det hela upptäcktes i samband med en rutinkontroll av statssekreterarnas reseräkningar i höstas.

Resa efter resa som hade gjorts handlade om partipolitiska engagemang och notan hade i samtliga fall skickats till skattebetalarna.

Totalt handlar det om 101 637 kronor som nu i efterhand har fakturerats Folkpartiet. Utöver det finns också några resor till och en restaurangnota från en måltid han hade med en partikollega som också ska efterfaktureras.

Taxiresor

Det handlar till största delen om resor ute i Sverige. Men över 15 000 kronor är taxiresor som han felaktigt har debiterat skattebetalarna.

En av taxiräkningarna kostade 1 355 kronor och på sammanställningen över resorna står det: "Taxi tur och retur julfest Folkpartiet 7/12".

Trots att felen upptäcktes i höstas är det först nu, i samband med att Aftonbladet begärde ut Selimovics reseräkningar, som alla kostnader har lyfts bort från skattebetalarna.

Aftonbladet begärde ut handlingarna den 4 februari, samma dag gick den stora fakturan från regeringskansliet till Folkpartiet.

Monica Rodrigo medger att det hela har tagit tid.

– Vi har haft en genomgång och gått igenom fakturorna som fanns och så har de överlämnats till statssekreteraren.

– Jag kan ju säga att vi har sett att rutinerna inte har följts.

Från vems håll?

– Det är från flera håll. Vi kan se att det finns brister i våra rutiner.

Folkpartiet har nu 30 dagar på sig att betala räkningen från regeringskansliet.

– Vad jag förstår har de inte haft någon synpunkt på den, säger Monica Rodrigo.

Publicerad: