Fotbollssupportrar deltar i protesterna

1 av 14
NYHETER

I dag väntas nya sammandrabbningar i Istanbul efter att turkisk polis stormade Geziparken under lördagskvällen.

Tre stora turkiska supporterklubbar har kallat ut sina supportrar på gatorna.

Samtidigt kommer rapporter om att läkare som har hjälpt demonstranterna har gripits av polis.

Under natten till söndagen fortsatte protesterna på Istanbuls gator. Tusentals demonstranter försökte ta sig in till det avspärrade Taksimtorget. Samtidigt spred sig protesterna till andra delar av Istanbul med stenkastning och bilbränder som följd.

– Det har varit en orolig natt i både Istanbul och Ankara och det kommer nog att fortsätta. I Ankara hindrade polisen begravningen av en demonstrant som dött av sina skador och då blev många upprörda, säger svenska Helin Sahin som är på plats i Istanbul.

Enligt den turkiska tidningen Hurriyet Daily News har flera personer gripits efter nattens våldsamheter. Däribland åtskilliga läkare som hjälpte skadade demonstranter.

Risk för nya våldsamheter

I dag finns det dessutom risk för att sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter tar ny fart. Regeringspartiet AKP planerar en marsch i Istanbul som väntas locka tiotusentals anhängare. Samtidigt rustar oppositionen för att försöka ta tillbaka Taksimtorget. Solidaritetsgruppen för Taksim försöker genom ett upprop på sociala medier att kalla ut en miljon människor på gatorna. Dessutom har demonstranterna fått stöd från ett oväntat håll: Fotbollsklubbarna Fenerbahce, Besiktas och Galatasarays supporterföreningar har kallat ut sina medlemmar på gatorna i dag.
Enligt flera rapporter på Twitter har de hörts sjunga "Vi är Mustafa Kemals armé" (det moderna Turkiets grundare, reds anm)när de marscherat på Istanbuls gator.

Kommer ses som terrorister

Tonen har också skärpts från AKP:s företrädare. I en tv-intervju sa Turkiets EU-Minister Egemen Bagis att alla som försöker ta sig in på Taksimtorget kommer att ses som terrorister.

I andra turkiska medier berättar Solidaritetsgruppen för Taksim att det skadades hundratals personer under nattens sammandrabbningar. Bland annat ska turkisk polis ha skjutit tårgasgranater mot frivillig sjukvårdspersonal och redan skadade personer.

– Jag läste i en turkisk tidning att en 16-årig kille är väldigt svårt skadad efter i natt. Polisen har tagit hans kläder för att man inte ska kunna bevisa hur han har skadats, säger Helin Sahin.

Ställde ultimatum

Sammandrabbningarna började när långa rader med turkisk polis blockerade ingångarna till Taksimtorget i centrala Istanbul under lördagskvällen. Samtidigt stormades den närliggande Geziparken av andra polisstyrkor. Insatsen skedde bara timmar efter att Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan ställt ett ultimatum till de personer som har ockuperat Geziparken under mer än två veckors tid. Enligt Al Jazeera ska Erdogan har krävt att Taksimtorget och Geziparken skulle utrymmas tills på söndag då regeringspartiet AKP ska ha en stor marsch i Istanbul.

– Vi kommer att genomföra vår manifestation i morgon. Taksimtorget måste evakueras, annars vet det här landets säkerhetsstyrkor hur de ska evakuera det, sa Erdogan i ett tv-sänt tal under lördagen.

Bars ut på bårar

Efter att ha varnat demonstranterna på Taksimtorget använde polisen både tårgas och vattenkanoner för att skingra folkmassorna. Enligt Al Jazeera har flera personer burits ut på bårar till väntande ambulanser. På tv-bilder från Istanbul kunde man se hur traktorer och lastbilar börjat riva de tillfälliga hus och barrikader som byggts upp i anslutning till Geziparken. Svenska Helin Sahin, som arbetar för Olof Palme Center i Istanbul, hamnade mitt i sammandrabbningarna.

– Jag var på väg till Geziparken men när jag var tio minuters promenad därifrån gick polisen in med tårgas och gummikulor, säger hon.

Precis som vid tidigare försök att tömma Geziparken ska polisen ha avfyrat gummikulor mot demonstranterna. En vän till Helin Sahin blev skjuten i ryggen och fick ett fult sår.

Tårgas sent på lördagen

Protesterna fortsatte hela natten. Uppgifter på sociala medier och från internationella nyhetsbyråer gjorde gällande att tusentals människor samlats och börjat bygga barrikader på en gata som leder till torget. Polisen sköt tårgas på bakgatorna runt torget i flera timmar efter stormningen, för att hindra aktivister från att omgruppera sig.

På turkisk tv visades bilder på demonstranter som blockerade en väg som leder till Atatürk-flygplatsen i västra Istanbul. På östra sidan gick hundratals människor mot en bro över Bosporen i riktning mot Taksimtroget, skriver TT.

Generalstrejk utlyst

I huvudstaden Ankara samlades demonstranter runt Kuguluparken. Parlamentsledamöter från oppositionen satte sig på gatan bland demonstranter i hopp om att kunna förhindra tårgasattacker.

Fackunionen Kesk, som representerar runt 240 000 offentliganställda i elva fackförbund, hade redan tidigare tagit beslut att strejka om polisen gick in i Geziparken.

– Så i morgon kommer vi att utlysa strejk till måndag, sa unionens talesman sent på lördagskvällen.

En annan union, Disk, överväger också att delta i strejken, uppgav en talesman till Reuters.

”Erdogan kände sig lurad”

Hüseyin Çelik, talesman för regeringspartiet AKP, förklarade i en intervju med tv-kanalen Habertürk att den kraftfulla insatsen beror på att premiärminister Erdogan känner sig lurad. För två dagar sedan träffade Erdogan företrädare för ockupanterna, de ska då ha lovat att protesterna skulle upphöra under lördagen.

– Ett lands premiärminister träffar dig under tio timmar, ni når en uppgörelse och sen säger du något annat bakom ryggen på honom. Skulle inte du känna dig lurad då?, sa Hüseyin Çelik i tv-intervjun.