Nyheter

Statsvetare: Värdelöst som spåkula

Av: 

Josefin Westin

Anette Holmqvist

NYHETER

Partierna tar mätningen från SCB på största allvar.

Men statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson menar att det är alltför långt kvar till valet för att ge den så stor betydelse.

– Som kristallkula är det här inte mycket värt, säger han.

Som Aftonbladet berättat nu på morgonen visar SCB:s nya partisympatimätning att de rödgröna har ett rejält övertag i opinionen och att Alliansen fortsätter att backa. Särskilt Kristdemokraterna har problem efter att i ännu en mätning ha hamnat utanför spärren till riksdagen.

"Blodigt allvar"

Enligt statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson vid Göteborgs universitet är det dock alldeles för tidigt att dra några stora växlar av mätningen. Det är fortfarande för lång tid kvar tills svenska folket ska gå till valurnorna.

– Man ska komma ihåg att det är långt kvar till valet, 467 dagar, så som kristallkula är det här inte mycket värt, säger han.

– Men det struntar ju partierna i. De tar det här på blodigt allvar. Centerpartiet jublar väl i dag åt att de i alla fall har näsan över riksdagsspärren och Kristdemokraterna blir väl lite deppiga över att ligga under. Sånt påverkar humöret hos partierna.

Resultatet väntat

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, beskriver resultatet i SCB-mätningen som "ganska väntat" av flera skäl.

– Dels mot bakgrund av andra mätningar under längre tid, dels mot bakgrund av den politiska situationen i stort. I maj 2009, också året före ett valår, låg alla borgerliga partier, FP undantaget, högre än i dag. Ändå tyckte man att valet var avgjort, till de rödgrönas favör. I dag skulle ett valresultat i enlighet med mätningen bli ännu sämre för Alliansen, säger han till SVD.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter