Expert: ”De flesta sexförbrytare återfaller inte i brott”

Av: Victor Stenquist

Publicerad:

48-åringen misstänks för grov våldtäkt och människorov – likadana brott han frigavs för så sent som för två år sedan.

– De flesta sexualförbrytare återfaller inte i brott, men det händer i bland och då är vi maktlösa, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.
Foto: SCANPIX SWEDEN
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Redan 2005 dömdes 48-åringen till sex års fängelse efter att ha bundit en 19-årig kvinna till händer och fötter, tejpat för hennes mun och tvingat in henne i bagageutrymmet på sin bil och sedan våldtagit henne i sin husvagn.

Han blev villkorligt frigiven 3 juli 2009 och prövotiden utgick två år senare.

Måste släppas ut

Nu misstänks han alltså för liknande brott.

– Det enda sättet att hålla kvar någon är ju att döma dem till rättspsykiatrisk vård och släppa dem när risken bedöms som mindre. Men då kan vi ju inte heller förutse deras farlighet. Förr eller senare kommer de ut, säger Jerzy Sarnecki.

Om det visar sig att 48-åringen begått de brott han misstänks för skulle rättspsykiatrisk vård kunna vara ett alternativ, trots att han friskförklarades när han dömdes 2005.

– Man kan ju säga att den person som gång på gång gör den här typen av brott inte riktigt är friska, men jag skulle misstänka att den här mannen när han suttit inne varit föremål för de program som finns inom Kriminalvården för just sexförbrytare, säger Sarnecki.

Inget rättssystem perfekt

Han tror inte att lösningen är att hålla folk inlåsta under en längre tid.

– Drömmen om det perfekta rättssystemet är bara en dröm. Det hjälper inte att vi dömer folk till längre fängelsestraff, förr eller senare måste de ju släppas ut och det finns inget lysande sätt för att se vilka som kommer att återfalla eller inte.

Publicerad: