Koreakonflikten på 30 sekunder

NYHETER

12 december 2012 - Nordkorea gör en raketuppskjutning och hävdar att man lyckats placera en satellit i en bana runt jorden. Ses av omvärlden som ett test av långdistansrobot.

12 februari 2013 - Nordkorea genomför en underjordisk kärnvapensprängning. Bomben är kraftigare än de tidigare och experter tror att man använt höganrikat uran som bränsle istället för plutonium vilket i så fall betyder att nordsidan har två bränslekällor för sina kärnvapen.

7 mars - FN skärper sanktionerna mot Nordkorea för att man brutit mot förbudet att provspränga. Nordkorea svarar med att säga att man har rätt att attackera USA i förebyggande syfte.

7 mars - Nordkorea säger att vapenstilleståndsavtalet från 1953 inte längre gäller och stoppar den heta telefonlinjen mellan de båda länderna.

11 mars - USA och Sydkorea inleder de årliga gemensamma militärövningarna.

30 mars - Nordkorea säger att man befinner sig i ett tillstånd av krig med Sydkorea.

1 april - Nordkorea stoppar Sydkoreas tillgång till den gemensamma frihandelszonen Kaesong nära gränsen i Nordkorea.

2 april - Nordkorea säger att man tänker återöppna kärnanläggningen i Yongbyon som man stängde 2007 som ett led i en överenskommelse om att sluta producera kärnvapen.

4 april - USA meddelar att man flyttar ett missilförsvar till ön Guam. Samtidigt flyttar Nordkorea två medeldistansrobotar till landets östkust och ställer upp dem på mobila avfyrningsramper.

5 april - Den tidigare kommunistledaren på Kuba, Fidel Castro, ger Nordkoreas ledare Kim Jong-Un en åthutning och skriver i ett öppet brev att ”den här typen av krig riskerar att påverka 70 procent av världens befolkning”.

6 april - USA stationerar en superdrönare av typen Global Hawk på den amerikanska militärbasen Misawa i norra Japan - för att kunna övervaka Nordkoreas militära aktivitet.

7 april - USA skjuter upp ett planerat missiltest i Kalifornien på grund av krisen på koreanska halvön.