Ministern: köttfusket en polissak

Publicerad 2013-02-10

Eskil Erlandsson.

Livsmedelsverket hotar att polisanmäla Findus efter skandalen med hästkött.

Nu riktar även landsbygdsminister Eskil Erlandsson hård kritik mot företaget.

– Om innehållet inte är det utlovade handlar det om fusk och bedrägeri, säger han.

Findus lasagne som innehåller hästkött.

Skandalen kring hästköttet i djupfryst lasagne växer. I morgon hålls ett krismöte på Livsmedelsverket. Uppdraget: att kartlägga fuskets omfattning.

På mötet beslutas även om Findus ska polisanmälas.

– Det är en möjlig åtgärd om vi finner avsteg från livsmedelslagstiftningen, om maten till exempel är felaktigt märkt, säger Mona-Lisa Dahlbom-Wiedel enhetschef på Livsmedelsverket.

Handlar om fusk och bedrägeri

Nu ger sig även landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) in i debatten - och lägger skulden på det svenska företaget Findus.
– Den som sätter en djupfryst produkt på marknaden är ytterst ansvarig för den. Om innehållet inte är det utlovade handlar det om fusk och bedrägeri. Då är det en polisiär sak.
Han lovordar Livsmedelsverket agerande.
– Konsumenter ska kunna känna sig trygga. Maten i butiker och på restaurang ska vara sund och säker.

Återkallat 20 000 förpackningar

Allt fler mellanhänder är inblandade i matproduktionen. Men Eskil Erlandsson ser inget behov av ökad myndighetskontroll.
– Risken ökar så klart ju fler som är inblandade. Men den myndighetskontroll vi har är distinkt. Och ytterst ligger ansvaret fortfarande företaget som säljer produkten till konsumenterna.

Findus uppger att företaget har återkallat totalt 20 000 förpackningar. De ska stämma sin franska underleverantör Comigel.

Myndigheter i flera europeiska länder hotar med rättsliga åtgärder. I Storbritannien har skandalen under flera dagar varit en toppnyhet.

”Vi har avslöjat skandalen”

Jari Latvanen, vd for Findus Nordic, anser att hans företag har fått oproportionerligt stor del av skulden.

– Det är tack vare oss som skandalen har avslöjats. Det är våra egna kontroller som har avslöjat förekomsten av hästkött.

Flera europeiska matkedjor, liksom Axfood, Coop och Ica, har återkallat produkterna som misstänks innehålla hästkött.

– Det här är ett branschproblem i hela Europa, säger Jari Latvanen.
Hur mycket skandalen rubbat förtroendet för djupfrysta färdigprodukter är oklart. Själv nobbar jordbruksminister Erlandsson all färdigtillverkad mat.
– Jag försöker laga från grunden, säger han.

Engelska motsvarigheten till Livsmedelsverket konstaterar dock att det inte finns någon fara för konsumenterna att äta hästköttet.