Jordbruksverket vill införa köttskatt

Ska beskattas?
Ska beskattas?

Svenskarna äter näst mest kött i EU.

Det vill Jordbruksverket stoppa - och föreslår en köttskatt för miljöns skull.

Svenskarna älskar sitt nötkött. I snitt äts det 25 kilo nötkött per person och år, vilket är flera kilo mer än EU-snittet, skriver Dagens Nyheter. Det enda landet som klår Sverige i nötköttsätande är Luxemburg.

Föreslår ny skatt

Nu föreslår Jordbruksverket att regeringen inför en koldioxidskatt baserad på schabloner för hur mycket ett kilo nötkött, ett kilo kycklingskött, och så vidare, släpper ut av växthusgaser.

Förslaget lägger myndigheten fram i en ny rapport som släpps i dag.

– Den viktigaste slutsatsen är att man ska äta mindre kött, säger Gabriella Cahlin, chef för marknadsavdelningen på Jordbruksverket till DN.

Köttätandet ökar

Bakgrunden till förslaget är enligt Jordbruksverket att kött, i synnerhet nötkött, står för en betydande del del av livsmedelskonsumtionens utsläpp av växthusgaser - samtidigt som köttätandet fortsätter öka, skriver DN.

Den totala köttkonsumtionen ligger i Sverige på 87 kilo per person och år.

Per vecka ligger svenskarnas konsumtion av nötkött på i genomsnitt 400 gram. Men männen drar upp snittet - de äter drygt 500 gram per vecka, skriver DN.

"En stark tradition"

– Det finns flera förklaringar till att vi äter så mycket nötkött i Sverige. Dels är det en stark tradition, dels har vi ett relativt gott ekonomiskt läger här som påverkar. Vi har också en mattrend som betonar att äta kött och grilla, säger Ragni Andersson, ansvarig för miljö- och klimatavdelningen på Jordbruksverket till DN.

Dessutom föreslår myndigheten en gräns för hur mycket koldioxid ett kilo kött får bidra med. Då skulle det klimatmässigt "sämsta" köttet försvinna från marknaden, hoppas Jordbruksverket.

Publisert: