Nyheter

Fenomenet forskarna inte kan förklara

En soleruption.

Foto: NASA

NYHETER

Himlafenomen ger forskarna huvudbry

Under åren 774 och 775 drabbades jorden av något mycket ovanligt och märkligt. Det är alla forskare överens om. Frågan är bara vad?

Allt började förra året då forskaren Fusa Miyake och hans kollegor vid Nagoya-universitetet i Japan upptäckte att det var något som inte stämde med två japanska cederträ. De årsringar som bildades mellan åren 774 och 775 innehöll betydligt större mängder av ämnet kol-14 än de andra.

I stället för den vanliga variationen på 0,05 procent från ett år till ett annat, handlade det om 1,2 procent mer kol-14 dessa år.

Allt hade kanske stannat där om det inte var så att liknande fynd hade gjorts i träd från både Europa och USA. För att inte tala om när man upptäckte att borrade iskärnor i Antarktis som var från exakt samma år innehöll stora mängder av ett annat ämne: beryllium-10.

Kors på himlen

Kol-14 och beryllium-10 är två isotoper som båda för tankarna till rymden.

Fusa Miyake tror att förklaringen är ett stort utbrott i solens yttre atmosfär, en så kallad soleruption. Det resulterar i ett starkt ljusfenomen samtidigt som stora mängder strålning slungas mot jorden.

Andra har föreslagit att orsaken är en supernova, en våldsamt exploderande stjärna. Det skulle kunna förklara det "röda krucifix på himlen" som omnämns i den anglosaxiska krönikan som nedtecknades århundradena efter Kristus.

Energirika blixtar

Problemet är bara att det inte finns några uppgifter om "himlafenomen" under dessa år, bortsett från det där krucifixet. En soleruption hade varit synlig från större delen av jorden, ända ner till tropiska breddgrader, och en supernova hade varit synlig än i dag, skriver New Scientist.

Det senaste bidraget, som publiceras i Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, står två tyska forskare för. De tror att det handlar om en gammablixt, det vill säga korta skurar av intensiv gammastrålning.

Dessa utbrott, som är osynliga för ögat, är det mest energirika som någonsin observerats i universum. De kan innehålla 100 gånger mer energi än vad solen producerar under hela sin livstid.

I så fall, resonerar de, pratar vi inte om ett litet utbrott i solens yttre atmosfär som den bakomliggande orsaken, utan om kolliderande neutronstjärnor eller svarta hål i en främmande galax.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter