Falsk dövstum liga slår till över hela Sverige

Publicerad 2013-04-13

Nu varnar Sveriges dövas riksförbund för bluffen

LÄNSADE KAKFATET Två män kom in på frisersalongen där Linda Lönell jobbar och hävdade att de var dövstumma. Först åt de upp rulltårtan som stod framme och sedan uppgav de att de kom från Sveriges dövas riksförbund.

De falska välgörenhetsarbetarna utger sig för att vara både döva och stumma.

Nu varnar Sveriges dövas riksförbund för bedragarna - som lurar till sig pengar över hela Sverige.

– Jag kommer aldrig att lita på någon igen, säger Maria Kehagia.

Frisersalongschefen Linda Lönell satt och åt lunch när de två männen klev in på salongen i Kalmar. När hon kom ut ur lunchrummet såg hon att den ena mannen redan hade länsat salongens kakfat med hemgjord rulltårta.

– Jag frågade vad jag kunde hjälpa till med och då vände de sig om, så särskilt döva var de inte, säger Linda Lönell.

Hon berättar att mannen visade upp en lapp där det stod att han företrädde Sveriges dövas riksförbund.

– Men jag såg att märkena inte stämde så jag viftade bort dem. I samma veva gick den andra killen fram och tog det som fanns kvar på kakfatet, säger Linda Lönell.

Pratade med varandra

Efteråt såg hon de två männen prata med varandra utanför salongen.

Kalmarbon Maria Kehagia satt på ett kafé när två män dök upp med en liknande lapp i onsdags.

Men hon kände med männen.

– Jag gick och tog ut en hundralapp men min sambo försökte hejda mig och sa: 'Du kommer att bli blåst'. Jag brukar inte ge pengar, men mannen var så över­tygande och det lät som att han var stum när han gjorde de här ljuden. Det lät som en säl, säger hon till Barometern, som skrivit flera artiklar om ligan.

Varnar för bedragarna

När hon kom hem läste hon om bedragarna på Facebook - och förstod att hon blivit lurad.

– Det här förstör för dem som verkligen är fattiga. Jag kommer aldrig att lita på någon igen, säger Maria Kehagia till Barometern.

På Sveriges dövas riksförbund är man väl bekant med bedragarna - som under falsk flagg utger sig för att företräda förbundet. Hon berättar att rapporter strömmat in från Kalmar, Norrland, Stockholmstrakten, Örebro, Växjö, Västkusten och Jönköping.

– Vi får in rapporter från hela landet just nu. Det har dessutom accelererat den sista månaden, säger Helena Fremnell, informationsansvarig på Sveriges dövas riksförbund.

"Skulle aldrig tigga"

Enligt Fremnell har bedragarna använt sig av flera metoder, bland annat har de begärt att de som skänkt pengar ska skriva upp namn, adress och summa på en lista.

Dessutom har förbundet upptäckt att en grupp bedragare använt Sveriges dövas riksförbunds officiella logo.

– Vi är väldigt upprörda, det här är rent bedrägeri som dessutom målar ut döva som något slags hjälpbehövande, säger Helena Fremnell och forsätter:

– Vi har ett 90-konto så vill man skänka pengar till oss går det jättebra, men vi skulle aldrig ge oss ut på gatorna för att tigga, säger Helena Fremnell.