USA utbildar syriska rebeller

Publicerad:
1 av 9

Syriska rebeller får i hemlighet lära sig att handskas med luftvärnsvapen och vapen mot stridsvagnar av agenter från USA.

Presidenthögkvarteret Vita huset bekräftar inte uppgiften men medger för Los Angeles Times att rebellerna får "väsentligt bistånd".

Utbildningen, som är ledd av både militär specialpersonal och spionorganet CIA, började i slutet av förra året i Jordanien och Turkiet. Det var flera månader innan president Barack Obama godkände att syriska rebeller får handeldvapen från USA.

– Vi har utvidgat vårt stöd men jag kan inte räkna upp alla delar i detta, säger Vita husets pressekreterare Jay Carney i Los Angeles Times.

– Vi har lämnat och fortsätter att lämna viktigt bistånd till den syriska oppositionen och Högsta militärrådet (den väpnade grenen av ett paraplyorgan som representerar moderata grupper som Fria syriska armén).

Kritik mot vapen

Under torsdagen och fredagen fick Obamas vapenlöfte kritik från flera håll, såväl nationellt som internationellt. Rysslands president Vladimir Putin varnade för att terroristgrupper finns bland rebellerna som vapnen ska skickas till.

Putin anser också att regionen riskerar ett farligt maktvakuum om president Bashar al-Assad blir tvärt utbytt, skriver Reuters. Därför försvarar Putin att Ryssland fortsätter att leverera vapen till Damaskusregimen.

Krigsförbrytelserna ökar sannolikt om vapenströmmen växer till Syriens regering och rebellstyrkorna, sade ordföranden Paulo Pinheiro i FN-kommissionen som utreder övergrepp på rättigheter i Syrien, enligt Reuters.

Lag mot vapen

Fyra senatorer i Washington försöker nu stoppa president Obamas planer på att låta Syriens rebeller få handeldvapen och ammunition. Senatorerna, två republikaner och två demokrater, anser att det är ett riskabelt ingripande i inbördeskriget och att regeringen informerat för lite om biståndet.

Senatorerna har därför lagt ett lagförslag som förbjuder att försvarsdepartementet eller USA:s underrättelseorgan använder sina anslag till militära insatser i Syrien.

TT

Publicerad: