Åtalas för smitning från trängselskatt

1 av 2 | Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL

avEmma Kirkhoff

NYHETER

Idag åtalas en 30-årig man i Göteborgs tingsrätt för att ha försökt snuva staten på trängselskatt, skriver GP.

30-åringen anklagas för att ha täckt över sina registreringsskyltar med reflekterande skyddsplast.

Mannen nekar och säger sig ha velat skydda skyltarna från stenskott.

Vid årsskiftet infördes trängselskatt i Göteborg och redan nu står en första person åtalad för att ha försökt smita undan avgiften, skriver Göteborgsposten på nätet.

En 30-årig egenföretagare anklagas för att ha försökta lura staten genom att montera ljusreflekterande skyddsplast över sina registreringsskyltar.

Åkte fast i kontroll

Åtalet väcktes den 24 januari vid tingsrätten i Göteborg. Bluffen upptäcktes tio dagar tidigare då 30-åringen stoppades i en poliskontroll på Lundbyleden.

Genom att montera plast på skyltarna har 30-åringen gjort så att kamerabilderna inte kunnat visa vilket registreringsnummer som hans bil har.

I förhör har mannen förklarat skyddsplasten med att han velat undvika stenskott på skyltarna och att han velat gardera sig för skador som kunnat uppstå om han backat in i något.

Mannen har varken godtagit ordningsbot eller ett strafföreläggande och har nu därför kallats till domstolsförhandling, misstänkt för brott mot förordningen om vägtrafikregister, skriver GP.

Får inte övertäckas

Enligt lag ska registeringsskyltarna vara väl synliga och hållas i sådant skick att de lätt kan avläsas. Skyltarna får inte övertäckas med något som gör att de inte går att läsa.

Sedan trängselskatten infördes i Göteborg vid årsskiftet har det pågått försäljning av reflekterande skyddsplast för registreringsskyltar. Domen i tingsrätten kan därför komma att bli principiellt viktig.

Om 30-åringen döms för brottet kommer han att dömas till böter.

”Fungerade inte alls”

Transportstyrelsen har ingen statistik på hur många som försöker fuska sig från att betala trängselskatt med hjälp av ljusreflekterande plast.

Men när trängselavgiften infördes i Stockholm pågick liknande fusk.

– Men det fungerade inte alls och det blev aldrig något stort problem, säger Eva Rosman, pressansvarig för frågor om trängselskatt vid Transportstyrelsen, till Aftonbladet.

Anledningen till att det inte fungerade var för att plastfilmen, precis som i Göteborg, bara gör skyltarna oläsliga i vissa kameravinklar.

– Så de som hade plast på skyltarna fick ändå betala. Då märkte de väl att det inte fungerade och slutade antagligen att använda plasten. Det återstår att se om det blir samma effekt i Göteborg, säger Eva Rosman.