Nyheter

Planen: sparka rivalen

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Maktkamp inom SD – så ska Åkesson bli av med kritikern

Bråken inom Sverige­demokraterna fortsätter.

Jimmie Åkesson planerar nu att sparka sin ­värsta ­kritiker.

Aftonbladet kan i dag ­avslöja varför SDU:s ord­förande Gustav Kasselstrand snart kan bli av med jobbet som politisk sekreterare.

I onsdags valde partiledaren Jimmie Åkesson att sparka SD-toppen Erik Almqvist från alla hans ­politiska uppdrag i partiet.

Orsaken var den uppmärksammade filmskandalen som exploderat samma dag. Bara en dag senare fick Åkesson hård kritik från de egna leden.

DN Debatt gick två ­företrädare för Sverige­demokratisk ungdom, SDU, till rasande angrepp mot sin partiledares agerande. Artikeln var undertecknad av ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne. Det är långt ifrån första gången som de gör kontroversiella utspel som irriterar partiledningen.

Långvarig konflikt

Kasselstrand är utöver sin roll i SDU dessutom ­anställd som politisk sekreterare i SD:s riksdagsgrupp. Men ­Aftonbladet kan i dag avslöja att partiet nu planerar att sparka honom från posten. Bakgrunden är en långvarig konflikt – som tog fart för drygt ett år sedan. Då skrev Kasselstrand och Hahne en uppmärksammad debattartikel i Aftonbladet där man kritiserade moderpartiet för deras hållning i Israel/Palestina-frågan.

Enligt vad Aftonbladet erfar­ skapade utspelet stort missnöje i partitoppen. Den 16 november förra året fick Kasselstrand och Hahne dessutom en skriftlig varning som de skrev under.

Där slogs bland annat fast att ledningen såg en intressekonflikt i Kasselstrands engagemang i SDU och hans anställning i riksdagsgruppen.

– Det stod även att de ­varit illojala och att fram­tida ­utspel som riskerade att gå emot arbetsgivaren skulle tas upp med SD:s ledning innan de lanserades, säger en SD-källa.

Men attacken mot Åkesson på DN Debatt i förrgår kom helt utan förvarning – och i partiledningen spred sig irritationen. De senaste dagarna har man undersökt möjligheterna att ge Kasselstrand sparken från posten som politisk sekreterare.

– Vi har pratat med de som hanterar personal­frågor. Skälen för upp­sägning är mycket starka, säger en källa­.

Nära kuppas bort

Men än så länge har partiledningen inte sparkat Kasselstrand. Enligt upp­gifter till Aftonbladet beror det på den upptrissade stämningen i partiet.

– Man vill inte att det ska se ut som att man sparkar ­honom på grund av kritiken, eller för att man vill tysta ungdomsförbundet. Det handlar om att han brutit en skriftlig överenskommelse, säger en källa.

Tidigare i höstas försökte partiledningen kuppa bort Kasselstrand från ordförandeposten i SDU. Man lanserade då kandidaten Paula Bieler, som dock förlorade stort på kongressen.

Aftonbladet har varit i kontakt med Gustav Kasselstrand som avböjer att kommen­tera.

Lögnerna avslöjas – av den egna filmen

Sverigedemokraterna har under veckan utsatts för den hårdaste pressen sedan de kom in i riksdagen 2010.

I sina försök att ge en förmildrande bild av gatubråket har de upprepat en rad osanningar.

Här är lögnerna och de osanna undanflykterna som avslöjas av riksdagsmannen Kent Ekeroths egen film.

Erik Almqvist

Lögn 1

Erik Almqvist förnekade totalt 13 gånger när han konfronterades av Expressen att han sagt något av de kränkande uttalandena ”Blatte-lover”, ”babbe”, ”hora” och ”fitta”.

Sanningen

På filmerna från Kent Ekeroths telefon hörs Erik Almqvist upprepa ordet ”babbe” flera gånger. Han kallar den berusade mannen för ”Blatte-lover” och till den 21-åriga kvinnan som hamnar i diskussion med SD-trion säger han: ”Skit i den där lilla horan nu”. Han kallar också komikern Soran Ismail för fitta.

Lögn 2

I ett samtal med polisen lägger Erik Almqvist hela skulden för bråket på den berusade mannen. Han säger att SD-trion tycker att situationen var obehaglig.

Sanningen

Filmen visar hur mannen blir aggressiv när Kent Ekeroth knuffar in en ung kvinna i en bil. Almqvist, Westling och Ekeroth går sedan gemensamt mot mannen.

När Erik Almqvist gett sin version till polisen berättar han ingenting om den händelsen, inte heller att han och de två andra beväpnade sig med järnrör.

Efter samtalet med polisen säger han: ”Det funkar alltid att vara ögontjänare.”

Kent Ekeroth

Lögn 3

Har flera gånger gett intryck av att han själv, Westling och Almqvist var rädda för den berusade mannen eftersom han sagt att han tillhör OG.

Sanningen

På bandet hörs mannen bara säga: ”Vet ni vad OG (Original gangsters) gör med sådana som du”? När SD-politikerna senare pratar om mannens eventuella kopplingar till OG hörs på filmen att de aldrig trodde att han var medlem i gänget.

”Han har inget med dem att göra. Han vill bara vara häftig och säga så”, säger Almqvist.

Jimmie Åkesson

Lögn 4

Sverigedemokraternas partiledare försvarade i förrgår sina partikamrater:

”De tog de tillhyggen de hittade när de insåg att det kommer personer som har kopplingar till den organiserade brottsligheten emot dem. Och man kan ju se här att Kent Ekeroth blir hotad med Original gangsters”.

Sanningen

På filmen rör det sig bara om en person som nämner OG. Han hörs aldrig säga att han själv tillhör gänget.

SD-trion avfärdar själva mannens eventuella kopplingar till det kriminella nätverket som lögn.

Christian Westling

Westling skrev på sin Facebooksida i tisdags:

”Nu gräver man upp gammalt trams och lägger till uppenbara lögner. Patetiskt är bara förnamnet... Men då jag var med vid händelsen så kan jag förtydliga att något sådant inte har skett. Men människor kapabla att läsa och hantera en dator inser nog det själva.”

Till sina vänner på Facebook skrev Westling också:

”Jag var som sagt där och kan intyga att det inte stämmer”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Stötta Rosa bandet med en vacker bukett – skicka ett blombud till någon här

Interflora

Publisert: