Annie Lööf

I dag ska Annie Lööf övertyga sitt parti

Av: 

Victor Stenquist

Anette Holmqvist

NYHETER

I dag ska Annie Lööf, 29, övertyga partikamrater och väljare om Centerpartiets väg framåt.

Vid lunchtid inleddes Framtidsstämman där det omdiskuterade idéprogrammet ska fastställas.

– Den här Centerstämman handlar om vårt idéprogram, vårt kompass, vår ryggrad, vårt hjärta och vår mage, sa Annie Lööf i sitt invigningstal.

Vid halv ett samlades cirka 800 centerpartister, varav 521 valda ombud, från hela landet i Upplands Väsby, Stockholm, för att hålla partistämma. Stämman har miljöprofil och all mat ska vara närproducerad och allt skräp sorteras. Dessutom kommer man att uppmärksamma klimatprojektet Earth hour genom att släcka ned belysningen på lördagen.

Vassaste kanterna har filats ned

Mötet inleddes med tal av partiledaren Annie Lööf för att därefter övergå i diskussionen kring det mycket uppmärksammade förslaget till idéprogram.

– På söndag kommer ett nytt idéprogram från Centerpartiet att se dagens ljus. Det känns stort, vackert och ansvarstyngt, sa hon i sitt tal.

Det första utkastet från programgruppen presenterades strax före jul. Därefter startade en våldsam interndebatt som tvingade Annie Lööf att avbryta sin helgledighet i Thailand.

Sedan dess har Centerns partistyrelse behandlat programmet – och filat ned de allra vassaste kanterna med till exempel månggifte, slopad arvsrätt och skolplikt. Partistyrelsens förslag vann genast gillande i Centerleden och därmed lär den allra mest våldsamma debatten redan vara överspelad.

Måste övertyga

Annie Lööf själv har haft en tuff tid. Partiet var inne i en djup kris i samband med idéprogrammet och C ligger dessutom farligt nära fyraprocentsspärren till riksdagen i en rad mätningar.

När hon strax efter 13 klev upp i talarstolen var det för att övertyga både sitt parti och väljarna.

Hon talade bland annat om Centerns historia och upprepade att de bästa hundra åren ligger framför oss i tiden.

– Sverige behöver akta sig väldigt noga för att inte bli för självgod. Vi har inte alltid haft det så bra som vi har det nu. Det välstånd som vi byggt upp har skapats genom andra människors öppenhet och tolerans mot oss.

Presenterade förslag

Hon passade även på att kommentera de uppmärksammade och kritiserade legitimationskontrollerna som genomförts, bland annat i Stockholms tunnelbana.

– Jag säger klart och tydligt: Det här är Sverige. I Sverige ska inte polisen kontrollera folk på grund av hud och hårfärg. Punkt slut.

På morgonen publicerades dessutom en debattartikel i Dagens Nyheter där Annie Lööf slår fast att C vill göra Sverige fritt från fossilbränslen i fordon. Förslagen innehåller saker som bonus för nya bilar med låga utsläpp, större mängd förnybara drivmedel och slopad förmånsskatt på kollektivtrafik.

– Vi föreslår i dag fem konkreta förslag som ska göra ditt samvete bättre, säger Lööf.

Vill lyfta miljöfrågan

Miljöfrågan är central i hennes parti och redan där kan hon ha plockat poäng hos landsbygdens folk. Något som Lööf även poängterade i talet.

– Om miljön inte ligger högt upp på den politiska dagordningen är det vårt löfte att se till att den gör det i valet 2014, sa hon.

I slutet av talet sammanfattade Annie Lööf Centerpartiets mål.

– I valet nästa år kommer kontrasterna att vara tydliga. Centerpartiet kommer vara det parti som gör allt som står i vår makt för att fler ska ha ett jobb att gå till, som driver världens mest effektiva miljö- och klimatpolitik, som ser hela landets potential och som aldrig accepterar att vårt öppna samhälle blir mer slutet.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från ACO Sun

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Annie Lööf

ÄMNEN I ARTIKELN

Annie Lööf

Centerpartiet