Låg medvetslös på spåret – blev rånad

avJohn Granlund

NYHETER

Johnny ska snart bli överkörd – då stjäl okänd man hans värdesaker

1 av 4
Johnnys sambo Louise.

Här är filmen som visar det hänsynslösa rånet på medvetslösa Johnny, 38.

Efter Aftonbladets artikel har reaktionerna strömmat in - och polisen har gott hopp om att gripa den skyldige.

– Den här personen kommer att identifieras ganska omgående. Det här får han ingen sympati för, säger utredningsledaren Dan Östman vid Söderortspolisen.

Det hänsynslösa rånet på Johnny har väckt starka känslor. Nu kan du se filmsekvensen ur TV3:s "Efterlyst" som visar hela förloppet: En okänd man som klättrar ner från perrongen och går igenom Johnnys fickor - trots att han ligger medvetslös på spåret.

Räknar med identifiering

Efter dådet smiter mannen i väg mellan perrongens informationstavlor och försvinner. Enligt polisen har han sju minuter på sig att kalla på hjälp - men låter bli.

Sedan kommer tåget och rusar över den skadade mannen.

Efter Aftonbladets publicering och kvällens inslag i TV3:s "Efterlyst" är utredningsledaren Dan Östman säker på sin sak: om mannen finns i Sverige kommer han att gripas.

– Jag räknar med att han kommer att identifieras ganska omgående. De bilder vi har på honom är väldigt bra, säger han.

Han är inte överraskad över den stora uppmärksamheten som det brutala rånet har fått. Under dagen har han fått samtal från journalister i flera europeiska länder.

– Gärningsmannen har visat på en sällsynt råhet, säger Dan Östman.

Kräver ny lag

Fallet har också väckt en nygammal diskussion om behovet av en lag som gör det straffbart att inte hjälpa en medmänniska i livsfara. Orsaken är att gärningsmannen inte kan åtalas för att ha låtit bli att hjälpa Johnny.

– Det är fruktansvärt. Det skulle behövas något mer än att han bara kan dömas för grov stöld. Vad jag kan se är det här ett typexempel där man borde kunna dömas för brott mot civilkuragelagen, säger Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson Caroline Szyber till TT.

Dan Östman på Söderortspolisen håller med.

– Jag hoppas att det blir en debatt om det här, är någon i sjönöd är man skyldig att hjälpa till, men är man på land finns inga skyldigheter alls, säger han.

Ramlade ner

Vid 03.30 i lördags morse skulle 38-årige Johnny hem efter en utekväll med några kompisar. På filmen från tunnelbanestationens övervakningskameror syns det hur Johnny ramlar ner på spåret, berättar Peter Brottman.

Då dyker den ännu oidentifierade gärningsmannen upp. Han kikar ner mot spåret och klättrar ner – men inte för att hjälpa Johnny bort från den livsfarliga situationen.

– Han plockar på sig en plånbok, en mobiltelefon och en guldkedja. Sedan hoppar han upp på perrongen och går därifrån helt ­iskallt. Och han ringer inte efter räddningstjänsten­eller säger till spärrvakten, säger Peter Brottman.

Larmar ingen

Tio minuter senare rullar tåget in på stationen – rätt över Johnny som fortfarande ligger medvetslös på ­spåret.

Men trots att fyra, fem meter av tåget körde över honom klarade han sig.

– Han hade en otrolig tur i oturen. Tåget kom från andra hållet och föraren hann upptäcka honom och slå på nödbromsen, säger Peter Brottman.

I dag vårdas Johnny fortfarande på sjukhus: Halva vänsterfoten har amputerats och högerknäet är så pass skadat att det kommer att behövas en protes i framtiden. Dessutom har han skrubbsår över hela kroppen, berättar Johnnys ­sambo Louise.

”Jag har gråtit”

Hon beskriver den gångna veckan som en mardröm. Först fick hon veta att sambon hade körts över av tåget – sedan ringde polisen och berättade att han dessutom rånats nere på spåret.

– Jag har gråtit, gråtit och gråtit. När jag fick höra det blev jag arg, ledsen och ­kände ett sådant hat. Jag blev väldigt chockad över att man kan lämna någon på spåret för att dö, säger hon.

Hon är lycklig över att sambon överlevt och att han dessutom klarat sig undan allvarliga skador.

– Men jag har fortfarande inte riktigt förstått att han lever och att vår lilla dotter Elsa har sin pappa kvar.

I kväll går Louise ut i ”­Efterlyst” för att bidra till att rånaren grips.

– Det skulle vara en upprättelse för Johnny om det här monstret åker fast. Det skulle vara skönt att veta att han inte går fri därute, säger hon.

■ ■ Efterlyst sänds i kväll klockan 21 i TV3.