Tobias blir av med all hjälp

avMary Mårtensson

Assistansen dras in – trots att han inte klarar vardagen själv

1 av 4 | Foto: Tobias Svedberg, 38, har Downs syndrom och flera andra funktionshinder. Han behöver hela tiden stöd i vardagen. Ändå står Försäkringskassan fast vid sitt beslut att dra in hans personliga assistans på 17 timmar och en kvart per dag.

Tobias Svedberg, 38, är på samma mentala nivå som en tvååring, har Downs syndrom, autism och tvångsbeteende.

Ändå dras hans personliga assistans in – och Försäkringskassan vägrar ändra sitt beslut.

– Det är förfärligt. Tobias behöver ju hjälp med allt, säger hans gode man, Janet Granhage.

Det var i mars som Aftonbladet berättade om Tobias Svedberg. Han bor sedan nio år på Tobiasgården i Kareby utanför Kungälv i en lägenhet vägg i vägg med ett gruppboende. Men i våras beslutade Försäkringskassan att dra in hans personliga assistans på 17 timmar och en kvart per dag. Till noll timmar.

Hans gode man begärde omprövning, men i augusti kom beskedet att Försäkringskassans beslut står fast.

”Hjälp med allt”

– Försäkringskassan menar att Tobias inte behöver hjälp med de nära behoven – men han behöver ju hjälp med allt. De har inte sett Tobias när han ska duscha, sköta sin hygien, gå på toaletten, säger Janet Granhage.

Beslutet fattades sedan en handläggare besökt Tobias i 2,5 timmar (medan han satt och ritade) och trots att hans funktionshinder är oförändrade.

Aftonbladet följde Tobias under en dag i våras och kunde bevittna att det inte finns något han klarar av att göra självständigt. Han kan utföra vissa enkla handgrepp, men behöver hela tiden någon som instruerar honom och manar på honom. Annars händer ingenting och han blir sittande på en stol. Han saknar språk och kommunicerar bara med enstaka ord.

Kommunen trädde in

Janet Granhage har nu överklagat till förvaltningsrätten. I avvaktan på den slutliga prövningen har Kungälvs kommun trätt in och bekostar assistanshjälpen för Tobias fram till den 2 mars 2013.

– Kungälvs kommun har ställt upp på ett föredömligt sätt, säger Janet Granhage.

Hur det blir därefter - om Tobias tvingas lämna sitt trygga boende på Tobiasgården eller inte - är det ingen som vet i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM