Nyheter

”Hen” i Miljöpartiets partiprogram

Av: 

Anette Holmqvist

Yvonne Ruwaida och Anders Wallner från Miljöpartiet presenterar förslag till det nya partiprogrammet.
Yvonne Ruwaida och Anders Wallner från Miljöpartiet presenterar förslag till det nya partiprogrammet.

NYHETER

Miljöpartiet blir första riksdagsparti att skriva "hen" i sitt partiprogram.

Ställningstagandet satte genast i gång en ny hen-debatt.

– Vi signalerar att vi är ett modernt parti som ser att alla har rätt att få vara sig själva och där man inte ska fastna i könsroller, säger Yvonne Ruwaida (MP).

Yvonne Ruwaida.

I maj 2013 ska Miljöpartiet anta ett nytt partiprogram. Det är det tredje helt nya partiprogrammet som tagits fram sedan 90-talet.

Ledord för processen har varit öppenhet. Flera hundra personer har fått komma med förslag till innehåll. Och skriften som nu presenteras är ännu så länge bara ett förslag, även den kan ändras utifrån medlemmars och intresserades rekommendationer.

– Det är en helt unik process, slår Yvonne Ruwaida, som är programgruppens ordförande, fast.

Unikt är också partiets beslut att använda det starkt omdiskuterade ordet "hen" i partiprogrammet. MP blir därmed först att göra så.

– Den diskussion som varit kring hen är intressant. I Finland som inte har något han eller hon använder man i stället "hän". Det skapar ett helt annat möte mellan människor, säger hon.

”Långt fram i jämställdhetsfrågor”

Partisekreteraren Anders Wallner tycker det känns naturligt att använda ett könsneutralt ord.

– Hen är ett bra ord att använda i stället för han eller hon. Det blir en enklare text som blir könsneutal och det är en språkreform som dureformen som känns ganska naturlig, säger han.

Samtidigt menar han att det är viktigt att använda ett språk som signalerar vilket slags parti man är.

– Vi är ett parti som står väldigt långt fram i HBT-frågor och jämställdhetsfrågor.

Vänsterpartiet har tidigare varit det parti som starkast drivit på för "hen". Partiet har bland annat skrivit "hen" i en riksdagsmotion om att slopa kungens åtalsimmunitet.

"Om monarken skulle köra för fort så kan hen inte straffas för det. Om hen skulle stoppas av polisen och de misstänker att hen är alkoholpåverkad kan de inte begära utandningsprov." skriver V bland annat.

Används i barnbok

Ordet "hen" i stället för han eller hon är starkt omdiskuterat i Sverige. Att MP nu använder "hen" blev genast mycket omtalat i sociala medier. På Twitter både gillas och ogillas tilltaget.

I våras kom den första barnboken, Kivi och Monsterhund, där "hen" genomgående användes. Och för några veckor sedan antog Dagens Nyheter en policy om att inte använda "hen" i nyhetstexter.

De största förändringarna i Miljöpartiets partiprogram handlar dock i övrigt om politiken.

– Vi skriver mer positivt om arbete och att näringslivet kan bli en del av den gröna omställningen. Skolan har också fått större utrymme. Tidigare var vi väldigt elevfokuserade, det är vi nu också men nu ställer vi det i relation också till lärarna, säger Anders Wallner.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: