C vill ha helt fri invandring

Slopar regler kring invandring i nytt förslag till partiprogram

Öppna gränserna och välkomna alla som vill komma till Sverige.

Aftonbladet kan i dag avslöja att Centerpartiet öppnar för helt fri invandring.

– Alla som vill ska kunna få skapa sig en framtid här, säger Per Ankersjö, ordförande i partiets idéprogramsgrupp.

På tisdag presenteras förslaget till nytt idéprogram för Centerpartiet. En av de största förändringarna är att man nu vill öppna Sveriges gränser. Alla begränsande regler kring invandring slopas.

Förslaget ska ses som en fortsättning på det migrationspolitiska program som partiet presenterade förra året.  Då gjordes beräkningar som visade på en framtid med 40 miljoner invånare i Sverige.

– Vi har varit på väg åt det här hållet länge. Det är en naturlig konsekvens för den som tror på människors lika rätt och värde, säger Per Ankersjö, till vardags borgarråd i Stockholm.

Ny arbetsmarknadspolitik

Att öppna gränserna är nödvändigt till följd av bristen på arbetskraft och flykten från glesbygden, enligt idéprogramsgruppen

– Vissa delar av Sverige håller på att dö ut. Och det finns ett väldigt stort behov av arbetskraft i vissa typer av jobb som svenskar inte vill ta, säger Per Ankersjö.

Han betonar att den nya, generösa migrationspolitiken måste kombineras med en ny arbetsmarknadspolitik. Avgörande inslag är C-förslagen om flexiblare turordningsregler och lägre lön för de som är nya på arbetsmarknaden.

– Jag tror de flesta skulle välja att få ett jobb som är sämre betalt än att gå i utanförskap i tio år. 

Så ni vill importera arbetskraft till lågstatusyrken?

– Nej, så ser jag det inte. Det är mångdubbelt bättre livskvalitet att ha ett jobb i Sverige jämfört med att leva i fattigdom eller på flykt någon annanstans. Det är så man ska tänka.

Flera kommuner vill kunna säga nej till flyktingar. Hur ser du på det?

– Det är korkat ur ett nationalekonomiskt perspektiv. Det bygger på ett resonemang att de som kommer hit är en kostnad. Om man tillåter dem att jobba blir de i stället en tillgång.

Det verkar finnas ett visst stöd för SD:s politik i dag. Är du inte rädd att skrämma bort väljare?

– Nej. Människor som inte är toleranta och tror på allas lika rätt och värde bör hitta andra partier än oss att rösta på.

– Det som är riskabelt för Centerpartiet är att stanna till i utvecklingen och inte vara tydliga i vår politik.

Ambitionen är att vara det borgerliga alternativet för de som gillar en liberal invandringspolitik.

– Man ska inte behöva vara engagerad i vänsterrörelsen för att vara emot det Sverigedemokraterna står för. Det finns ett stort engagemang för de här frågorna på den borgerliga sidan och vi är de som kanaliserar det bäst.

”Skulle göra oss relevanta”

Per Ankersjö hoppas att Annie Lööf kommer att driva partiets nya migrationslinje i regeringen. Frågan är hur mycket gehör hon får. Nyligen flaggade migrationsminister Tobias Billström (M) om hårdare regler kring anhöriginvandring.

Internt finns det väldigt stora förhoppningar knutna till det nya idéprogrammet. Per Ankersjö är väl medveten om det akuta behovet för Centerpartiet att sticka ut. I den senaste mätningen från SCB får C 4,4 procent av rösterna.

– Vi är inte speciellt relevanta i svensk politik i dag. Det här är ett förslag som skulle göra oss relevanta.

På tisdag håller programgruppen en pressträff där förslaget till nytt partiprogram presenteras. Det ska sedan behandlas av partistyrelsen och antas på extra stämman i slutet av mars.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN