Sovjetisk ubåt hittad utanför Öland

En tidigare okänd sovjetisk ubåt har hittats sprängd i bitar i havet utanför Öland.

Enligt försvarsmakten sänktes den under andra världskriget.

Ryska militären har informerats om fyndplatsen som nu betraktas som en krigsgrav.

Ubåten hittades ursprungligen av svenska sportdykare och under sommaren 2012 har flera team dykt på fyndplatsen sydost om Öland.

Nu har även svenska flottans ubåtsräddningsfartyg Belos lokaliserat och undersökt vraket som är märkt med hammaren och skäran och är daterat till år 1936.

Mycket talar för att det handlar om den sovjetiska ubåten S6, skriver försvarsmakten om fyndet. S6 försvann i samband med att patrulleringsuppdrag i Östersjön 1941.

Sprängdes av mina

Av skadorna att döma gick den i ytläge när den körde på en mina och sprängdes.

– Dåtidens ubåtar gick vanligen i ytläge i syfte att snabbt förflytta sig och/eller för att ladda batterierna. U-läge intogs när de själva skulle attackera ett fartyg eller när de var jagade, säger kommendörkapten Christian Allerman i en kommentar.

Ubåten påträffades på drygt 40 meters djup sydost om Öland, utanför svenskt territorialvatten men inom Sveriges ekonomiska zon.

Skrovet har brutits i två bitar. Förskeppet ligger cirka 20 meter från akterskeppet.

Civila dykare har under sommaren rapporterat om att det fortfarande finns kvarlevor av människor inne i vraket. Enligt militären ska platsen betraktas krigsgrav och man har därför informerat den ryska militären om fyndet.

Köptes av Bert Karlsson

Under andra världskriget försvann mängder med sovjetiska ubåtar i Östersjön. Nya vrak upptäcks hela tiden. Så sent som i mars 2011 hittades en tidigare helt okänd ubåt av whiskeyklass på havsbottnen utanför Gotland.

– Sovjetiska ubåtar av whiskeyklass försvann ur flottan på 1990-talet. Många av dem fanns kvar baltstaterna efter Sovjetunionens sönderfall. Jag skulle tro att ubåten sjönk i samband med transport till skrotning, sa den före detta sovjetiske ubåtskaptenen Igor Kurdin till Aftonbladet redan samma dag som nyheten om vrakfyndet kom.

Senare avslöjades att den mycket riktigt förlorats i samband med transport från S:t Petersburg i Sovjetunionen till Nakskov i Danmark 1990. I samma transport fanns den ubåt som senare köptes av skivbolagsdirektören Bert Karlsson till Skara Sommarland.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN