Mejla

Martin Schori

Stoppa Pressarnas gråzon hotar alla medier – och vår pressfrihet

MARTIN SCHORI om granskningen av Stoppa Pressarna

NYHETER

Aftonbladet granskar i dag en sajt, Stoppa Pressarna, som på många sätt utmanar vår lagstiftning och självreglerande pressetiska system.

Lagstiftarna har under flera sekel gett svenska medier stort utrymme att granska makten och offentliga personer. Som tack för det har medierna själva infört ett medieetiskt system som ger enskilda personer möjlighet att få upprättelse om de anser sig ha blivit kränkta av medierna.

Även om en fällning kan tyckas vara en symbolisk liten smäll på fingrarna (den ger cirka 40 000 kronor i “böter”) så tar alla medier alla anmälningar på extremt stort allvar. Det har jag själv bevittnat i egenskap av ledamot i nämnden (när Aftonbladet nagelfars måste jag så klart lämna rummet).

I MEN, Mediernas etiknämnd, sitter representanter för medierna, juristkåren men också allmänheten (vill du se exakt vilka personer som sitter i nämnden, klicka här). Allmänheten och juristerna är i majoritet, medierna i minoritet.

 

Förutom pengarna och skammen innebär en fällning katastrof för en granskning. En tidning kan syna en fråga eller person i månader, skriva dussintals artiklar, och allt kan falla på att en mellanrubrik i en artikel är för skruvad. Eller att en enda mening är för hård.

Då fälls publiceringen, och den granskade kan för all framtid säga: “Jaså de där artiklarna, de fälldes ju av MEN”. Det här gör oss medier bättre, vi måste ha täckning för varenda ord och varenda liten detalj.

Som reportern Olof Svensson berättar här så har Stoppa Pressarna ett utgivningsbevis, vilket ger dem ett starkt juridiskt skydd. Sajten har dock valt att inte vara med i det medieetiska systemet, trots att man har en ansvarig utgivare. Därmed får man alla rättigheter som andra medier, men har inga skyldigheter.

Skulle fler medier göra som Stoppa Pressarna finns en stor risk att lagstiftaren tycker att det självreglerande systemet inte fungerar – och kanske stiftar lagar som begränsar pressfriheten. Det vore livsfarligt.

Därför är denna granskning viktig. Det händer att enskilda medier, inklusive Aftonbladet, precis som Stoppa Pressarna går över gränsen. Men då tar vi konsekvenserna av det – och förhoppningsvis lär oss något på vägen. Den utpekade får upprättelse. Den upprättelsen kan inte de som omskrivs av Stoppa Pressarna få.

 

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Av: 

Martin Schori

Publisert:

LÄS VIDARE

Kändisarna om Stoppa Pressarna: ”Blev ett rent helvete”

ÄMNEN I ARTIKELN

Medier

Stoppa Pressarna

Pressfrihet

Mediernas etiknämnd