Annie Lööfs succé – bästa resultatet sedan 2017

Centerpartiet är i allt större utsträckning ett alternativ för de rödgröna väljarna, visar den nya väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop.

Samtidigt syns ett tydligt tapp för Vänsterpartiet – medan Miljöpartiet för första gången på nästan ett år når över riksdagsspärren.

Centerpartiet har sedan april gått framåt med två procentenheter – totalt 11, 8 procent – och når sin högsta nivå sedan oktober 2017, visar Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer för maj.

En popularitet som Anders Lindholm, senior adviser på Demoskop, menar sannolikt beror på Annie Lööfs tydliga avståndstagande mot allt samarbete med Sverigedemokraterna.

– Partiledardebatten i söndags signalerade en delvis ny dynamik där framförallt C och L anpassar sig till sina samarbetspartier, men i andra frågor också tar avstånd från dem.

Då flödena mellan de nya konstellationerna S, V, MP, C och L, M, KD, SD minskar så måste nya väljare framförallt komma från den gruppering man nu säger sig tillhöra, menar Anders Lindholm.

– Samtidigt sker väljarströmmarna nu framförallt mellan C och den rödgröna konstellationen. Främst handlar det om väljare från MP, men det finns tendenser att även S- och V-väljare nu söker sig till C, något som tidigare var ovanligt.

Annie Lööfs tydliga avstånd från samarbete med Sverigedemokraterna kan vara anledningen till Centerpartiets framgång.
Annie Lööfs tydliga avstånd från samarbete med Sverigedemokraterna kan vara anledningen till Centerpartiets framgång.

Når precis över riksdagsspärren

Samtidigt är stödet för Socialdemokraterna oförändrat från april. Partiet hamnar på 25,4 procent, medan regeringspartnern Miljöpartiet för första gången sedan juli når stöd över riksdagsspärren, med 4,1 procent.

– Att MP nu för första gången sedan nästan ett år tillbaka når över riksdagsspärren får ses som ett gott betyg till språkröret Märta Stenevi som tillträdde i januari i år, säger Anders Lindholm.

Trögare går det för Vänsterpartiet, som tappar 1,5 procentenheter, från 8,4 procent i april till 6,9 procent i maj.

– För V:s del har utvecklingen varit den motsatta. Jonas Sjöstedt tillhörde ju de partiledare som hade allra störst förtroende, och efter Nooshi Dadgostars tillträde som partiledare låg man länge kvar på nivåer närmare 10 procent. Men efter en initial smekmånad har nu Dadgostar att hantera ett sjunkande stöd för partiet fem månader i rad, säger Anders Lindholm och fortsätter:

– Om de första nedgångarna var knappt märkbara så skickar de två senaste månaderna desto tydligare signaler till partiet.

Nooshi Dadgostar står inför en utmaning när Vänsterpartiet fortsätter att tappa väljare.
Nooshi Dadgostar står inför en utmaning när Vänsterpartiet fortsätter att tappa väljare.

Finns flöden mellan L och M

Efter en ökning med en procentenhet i april sjunker stödet återigen även för Liberalerna som hamnar på 3,2 procent, under riksdagsspärren.

Senast L var över riksdagsspärren i Demoskops väljarbarometer var i mars 2020.

– För L:s del var det sannolikt helt nödvändigt att bryta samarbetet med regeringen. När man nu åter byter sida riskerar man att tappa en del väljare som hållit fast vid partiet just på grund av tidigare vägval, men potentialen för partiet måste bedömas vara klart större inom högeroppositionen, säger Anders Lindholm och fortsätter:

– Framförallt brukar det finnas flöden mellan L och M, och det finns nu tendenser att M-väljare åter börjar söka sig till L.

Förändringarna för Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är ytterst små i maj-mätningen och partierna landar på 23,1 procent, respektive 5,2 procent och 19,0 procent.

Nyamko Sabuni, Liberalernas partiledare.
Nyamko Sabuni, Liberalernas partiledare.

PODD Det nya blåa blocket

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE