Tusentals migranter på väg till USA till fots

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En kvinna från Honduras bär sitt barn på ryggen på en motorväg i Chiquimula, Guatemala.
Foto: Sandra Sebastian/AP/TT
En kvinna från Honduras bär sitt barn på ryggen på en motorväg i Chiquimula, Guatemala.

NYHETER

Tusentals migranter från Honduras är på väg till fots till USA i hopp om ett bättre liv.

Många fattiga hoppas att de ska välkomnas när Joe Biden tillträder som ny president.

Honduras drabbades hårt av två orkaner i november, samtidigt som coronapandemin härjar och fattigdomen och våldet frodas. Nu hoppas många på ett bättre liv i USA.

– De kastade ut oss som om vi vore hundar, som sopor, som om vi var värdelösa för landet, berättar 28-åriga Olga Ramirez gråtandes.

Hon, hennes man och deras fyra barn flyr hemlandet eftersom familjen inte längre kan få ihop tillräckligt med mat i Honduras, sedan hon förlorat sitt arbete med att sälja mat på en busstation efter det att en privat aktör tog över driften av stationen.

Många barnfamiljer

Mellan 7 000 och 8 000 migranter har tagit sig över gränsen till Guatemala de senaste dagarna, enligt myndigheterna.

Eftersom det fanns många barnfamiljer bland migranterna tilläts de att komma in i landet utan att polisen tog till våld, uppger en poliskälla enligt AFP.

Men en video som nyhetsbyrån Reuters har tagit del av visar hur guatemalanska säkerhetsstyrkor drabbar samman med ett hundratal migranter vid polisens avspärrningar nära staden Chiquimula.

Omkring tusen personer har skickats tillbaka till Honduras igen.

Hundratals mil

Migranterna har fortfarande hundratals mil kvar att gå genom Centralamerika till Mexiko och vidare till USA, där de hoppas att de hårda immigrationsregler som gällt under president Donald Trumps tid på presidentposten ska ändras under Joe Bidens mandatperiod.

Biden har lovat ett "rättvist och humant" immigrationssystem och att försöka ta itu med de grundläggande orsakerna till fattigdom och våld som gör att många centralamerikaner söker sig till USA.

Men amerikanska myndigheter har redan varnat gruppen att inte försöka ta sig in i landet. Mark Morgan, chef för USA:s gräns- och tullmyndighet (CBP), har uppmanat migranterna att inte slösa tid och pengar på att gå norrut.

Honduras, Guatemala och Mexiko har ett avtal med USA att migranter på väg norrut ska stoppas och de lär stöta på nytt motstånd längs vägen. Mexiko uppger att man kommer att sätta stopp för all typ av olaglig gränsöverskridning.

Publicerad: