Trump fördömer upplopp i ny video

TT

Publicerad 2021-01-14

I ett tal som Vita huset har publicerat på Twitter manar president Donald Trump till lugn.

Samtidigt som talmannen Nancy Pelosi skrev under riksrättsåtalet mot president Donald Trump, släppte han en ny video, i vilken han fördömer stormningen av kongressen och vädjar till lugn.

– Ingen står över lagen, kommenterar Pelosi riksrättsåtalet.

Kort efter det att USA:s representanthus röstat för att ställa president Donald Trump inför riksrätt, anklagad för anstiftan till upplopp efter attacken mot USA:s kongress, publicerade Vita huset ett inspelat tal av presidenten, där han försöker gjuta olja på vågorna – utan att nämna anklagelserna och riksrättsåtalet mot honom.

– Jag fördömer otvetydigt våldet som vi såg förra veckan. Våld och vandalism hör absolut inte hemma i vårt land och i vår politiska rörelse, säger Trump i videon.

Talet är i stora delar en upprepning av det skriftliga meddelande som han publicerade genom Fox News tidigare under kvällen.

"Inga ursäkter"

Enligt presidenten gör han nu allt för att Joe Bidens presidentinstallation nästa vecka ska gå lugnt till.

– Oavsett om du befinner dig till höger eller vänster, är demokrat eller republikan, går det aldrig att försvara våld. Det finns inga ursäkter eller undantag, säger Trump och fortsätter:

– De som deltog i attacken förra veckan kommer att ställas inför rätta. Nu ber jag alla som tror på vår politik att fundera på sätt att lätta på spänningarna, lugna ner känslorna och hjälpa till att främja fred i vårt land.

Han avslutar med att uppmana det amerikanska folket att enas.

– Låt oss välja att gå vidare, förenade, för våra familjer, samhällen och vårt lands skull.

Trump bemötte över huvud taget inte anklagelserna om att han själv, genom sitt tal till sina anhängare, bär ett ansvar för stormningen av Kapitolium den 6 januari.

Åtalet signerat

Men de 232 ledamöter i USA:s representanthus, varav tio från Trumps eget parti, som valde att rösta för riksrätt anser att presidenten uppviglade till stormningen av Kapitolium förra veckan – och att han måste ställas till svars för det.

När åtalet kort efter omröstningen signerades av talmannen i representanthuset, demokraten Nancy Pelosi, var det en påtagligt dystrare stämning, jämfört med när det första riksrättsåtalet mot Trump signerades, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Trump måste gå, han är en tydlig fara för vår älskade nation, sade Pelosi.

Hon deklarerade att presidenten är misstänkt för anstiftan till upplopp och väpnat uppror.

– I dag har representanthuset genom båda partierna, på ett sätt, visat att ingen står över lagen, inte heller USA:s president, sade Pelosi under ceremonin.

Trump själv har kallat skeendet för en fortsättning på "häxjakten" i landet och varnar för att den kommer att så split.

Senast Trump ställdes inför riksrätt var i december 2019. Då anklagades han för att ha försökt pressa Ukrainas ledning att gräva fram oegentligheter om den nu tillträdande demokratiske presidenten Joe Bidens son.

PODD Riksrätt för Trump - igen

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen