Ebba Busch till nytt ”med berått mod”-angrepp

Ebba Busch upprepar sitt kritiserade uttalande om att regeringen ”med berått mod” tillåtit en högre smittspridning.

Enligt KD-ledaren har Stefan Löfven och ansvariga myndighetschefer diskuterat fördelar med att fler smittas.

– Det är helt fel. Jag förstår inte vad det kommer ifrån, svarar statsministern.

Ebba Buschs uttalande i juni om att regeringen ”med berått mod” tillåtit en stor smittspridning fick hård kritik. Under dagens partiledardebatt i riksdagen upprepade KD-ledaren orden – och menar att pandemiläget Sverige nu befinner sig i har gett henne rätt.

När Aftonbladet intervjuar henne utanför kammaren säger hon att hon själv, under ett möte, bevittnat diskussioner om fördelar med en större smittspridning i samhället.

– Vi har suttit på möten med statsministern och med ansvariga myndighetschefer som fört resonemang om fördelar med större smittspridning, att vi skulle nå immunitet snabbare än andra länder, det har visat sig varit allvarligt fel, det borde de har vågat erkänna tidigare, säger hon.

Ebba Busch.
Ebba Busch.

Vad vill du konkret att regeringen gör?

– Våga leda på nationell nivå. Stefan Löfven har konsekvent duckat ansvaret, delegerat och tryckt ut det på myndigheter, kommuner och regioner. Organisationer som i vanliga fall har vanliga brister och i en global pandemi behöver nationellt ledarskap. 

Ebba Busch nämner bland annat vikten av att regeringen omedelbart åtgärdar brister i äldrevården.

Agera eller avgå – det är hårda ord?

– Med nästan 10 000 döda borde mana till självrannsakan i politiken. Vi måste agera annorlunda framöver. Har inte regeringen Löfven det modet, då bör man avgå och låta någon annan leda Sverige ur krisen.

Stefan Löfven försvarade den svenska strategin i ett replikskifte. Något som Ebba Busch kallar obegripligt.

– Vad är det som gör att det Socialdemokratiska ledarskiktet inte kan tillstå fel? Våga dra slutsats, våga erkänna fel, våga göra annorlunda. 

Hur ser du på ditt eget ansvar, du gick på fest mitt under pandemin?

– Vi var nog många i september, när regeringen lättade på restriktioner och vi hade låg beläggning på iva, som gjorde som jag och lättade något. Jag har inga problem att erkänna att det var fel, säger Ebba Busch och fortsätter:

– Det jag tycker är märkligt är att i ett läge då vi har sjutton gånger fler inlagda på iva och statsministern ropat till sin befolkning att stanna hemma, ställ in, skjut upp, gå inte i gallerior. Så gör han själv just detta utan att erkänna att man gjort fel.

Löfven: Det är helt fel

Mötet som Ebba Busch hänvisar till ska enligt Kristdemokraterna ha hållits den 4 juni. Folkhälsomyndigheten ska under mötet bland annat lyft fram att Stockholm är bättre skyddat mot en andra Coronavåg på grund av hög smittspridning, jämfört med Dalarna där smittspridningen var låg vid tidpunkten.

Stefan Löfven dementerar att det förekommit ett möte där fördelar med en större smittspridning diskuterats.

– Det är helt fel. Vi har naturligtvis inte diskuterat en sådan utveckling. Vi har varit tydliga med strategin att begränsa smittan. Det är därför vi har tjatat om att arbeta hemma om du kan, tvätta händerna, inte träffa människor i stora folkgrupper. Jag förstår inte var det kommer ifrån, säger han.

Ulf Kristersson och Stefan Löfven under partiledardebatten.
Ulf Kristersson och Stefan Löfven under partiledardebatten.

PODD Vaccinfrågorna

Aftonbladet Daily med vaccinforskaren Matti Sällberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE